Udowodnic twierdzenie
hashiri: Witam,
Mam problem z zadankiem:
SUMA KWADRATOW DWOCH KOLEJNYCH LICZB PODZIELNYCH PRZEZ 3 JEST LICZBA PODZIELNA PRZEZ 9.
Zadanie jest z dzialu "Zbiory i przedzialy liczbowe".
Bardzo prosze o pomoc.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
20 gru 11:14
Edek: 3n − liczba podzielna przez 3
(3n)2+(3n+3)2=9n2+9n2+18n+9=18n2+18n+9=18(n2+n+12)
18(n2+n+12)/9 = 2(n2+n+12)
c.n.d
20 gru 11:40
hashiri: dzieki,
czyli jak tak napisze to bedzie dobrze ? , a co oznacza "c.n.d." ?
20 gru 18:35
20 gru 18:49
hashiri: Prosze Was pomozcie mi

Blagam, jutro mam klasowke.
20 gru 19:22
Li :
tak ,
Edek podał poprawny dowód
skrót : c.n.d −−− co należało dowieść
20 gru 19:26
Nikka: c. n. d. → co należało dowieść
20 gru 19:41
Nikka: a ja się zastanawiam czy 0 jest liczbą podzielną przez 3?
20 gru 19:42
Li :
zero jest podzielne przez każdą liczbę ≠0
bo 0:3 = 0 *3 + reszta zero
20 gru 20:07
Nikka: no właśnie czy zatem liczby podzielne przez nie powinny mieć postaci 3n−3 , n=1, 2, ...
20 gru 20:13
hashiri: a 0 przeciez zalicz sie do liczb naturalnych czyli bedzie
n=0,1,2,3,4...
3n= 3*0, 3*1, 3*2, 3*3 itd.
Mam racje

?
20 gru 20:24
Nikka:
gdyby wyznaczać postać liczb podzielnych przez 3 ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego to
zapisałbym je właśnie jako 3n−3
0, 3, 6, 9, 12, ... a
[1} = 0 r=3
a
n = 0 + (n−1)*3 = 3n − 3 dla n = 1, 2, 3, ... (dla ciągów n nie może być równe 0)
jakieś takie wątpliwości mnie ogarnęły...
20 gru 20:35