sprawdź nie używając kalkulatora, czy liczby x i y sa rowne gdy:
bluee: sprawdź nie używając kalkulatora, czy liczby x i y sa rowne gdy:
a) x= (
√4+7 +
√4−√7 )
2 y=14
| | 1 − √2 | |
b) x= ( |
| )−1 y=−2 |
| | √8 − 2 | |
proszę o pomoc w rozwiazaniu tego zadania.
20 gru 18:15
Li :
czy zapis ma być taki?
x = (
√4+√7+
√4 −√7)
2
jeżeli taki , ..... to podnosząc do kwadratu otrzymasz:
a) x= 4+
√7 +2*
√(4+√7)(4−√7)+4 −
√7= 8 +2*
√16−7= 8 +2*3= 2
x≠y .... nie są równe
to zapisujesz odwrotność:
| | 2√2 −2 | | −2(1−√2) | |
x = |
| = |
|
|
| | 1−√2 | | 1−√2 | |
skracasz ( 1 −
√2)
otrzymasz: x = −2
x = y ..... są równe
20 gru 18:33
Jaś: ale co w tym trudnego? porównujesz je tylko. jak wyjdzie Ci ze zero jest równe zero to znaczy
że x i y są równe.
20 gru 18:34
bluee: Li dziekuje, no wlasnie w tej pierwszej 7 nie ma byc pierwiastka.
Jas − najpier trzeba umiec to wyliczyc − ja tego nie potrafie
20 gru 18:39
Jaś: rozumiem. to trenuj, życzę powodzenia
20 gru 18:45
gg: w przykładzie a) liczby powinny sie zgadzac gdzy 8+2*3= 8+ 6= 14 czyli x=y... sa rowne
17 wrz 12:47
pmm: co
30 wrz 17:47