stereometria
annie: Wysokość ostrosłups prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa kąt α
taki, że cosα=0,8. Krawędź podsrawy ma długość 3 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
21 gru 15:39
Bogdan:
| | 4x | |
cosα = |
| = 0,8, R = √25x2 − 16x2 = 3x, |
| | 5x | |
| H | | 4 | | 4 | | 4 | | 1 | | 4 | |
| = |
| ⇒ H = |
| R = |
| * |
| a√3 = |
| a√3 |
| R | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
h =
√r2 + H2 = ...
| | 1 | | 1 | |
Pole P = |
| a2√3 + 3 * |
| ah |
| | 4 | | 2 | |
21 gru 18:43