jw
Ali: Proszę o pomoc z takim oto zadaniem.
Ułóż równanie kwadratowe mające postać x2 + px + q = 0, którego iloczyn pierwiastków jest
równy 4, a suma kwadratów odwrotności pierwiastków wynosi 2
20 gru 13:59
Nikka: x
2 + bx + c = 0
Ze wzorów Viete'a:
a = 1
| | c | |
x1*x2 = |
| → x1*x2 = 4 (1) |
| | a | |
| | b | |
x1+x2 = − |
| → x1+x2 = −b (2) |
| | a | |
| (x1+x2)2 − 2x1x2 | |
| = 2 |
| (x1*x2)2 | |
Z (1) i (2) :
b
2 − 8 = 32
b
2 − 40 = 0
b =
√40 = 2
√10 lub p = − 2
√10
Stąd p = 2
√10 i q = 4 lub p = −2
√10 i q = 4
1. x
2 + 2
√10x + 4 = 0
2. x
2 − 2
√10x + 4 = 0
20 gru 15:15
Ali: Nikka, bardzo dziękuje za tak ładnie rozpisane zadanie. Wszystko już rozumiem. Życzę wesołych,
rodzinnych, pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia.
20 gru 19:16
Nikka: Dziękuję i wzajemnie
20 gru 19:21