Planimetria
bartek: Z wierzchołków prostokąta poprowadzono proste prostopadłe do jego przekątnej.Proste te dzielą
przekątna na trzy równe części ,każda o długości 5 cm. Oblicz pole i obwód tego prostokąta.
20 gru 22:35
Li :

IACI=15
| | IAFI | | IDFI | |
ΔAFD ~ ΔFCD to: |
| = |
|
|
| | IDFI | | IFCI | |
to IDFI
2=IAFI*IFCI= 5*10= 50
to: IDFI= h=
√50= 5
√2 cm
Pole P( ABCD}= 2*P(ΔACD)= 2*
12*15*5
√2=
75√2 cm2
z tw. Pitagorasa w Δ AFD : IADI
2 = 5
2 +(5
√2)
2 = 25+50 = 75
to: IADI= 5
√3 cm
z tw. Pitagorasa w ΔACD:
IDCI
2= 15
2 − (5
√3)
2 = 225 − 75= 150
IDCI=
√150=
√25*6= 5
√6 cm
Ob= 2*5
√2+2*5
√6= 10
√2 +10
√2*
√3=
10√2( 1+√3) cm
21 gru 01:03
21 gru 11:54
Kornel: Czy przypadkiem nie przepisałeś źle boku |AD| do obliczania obwodu ?
Jest 5√2 zamiast 5√3. I powinno wyjść na końcu 10√3(√3 + 1)
6 cze 22:18
Bogdan:

Korzystając z podobieństwa trójkątów podobnych otrzymujemy:
6 cze 22:34
olga:
5 gru 16:20
pieseł:

πδ≈≠∫∊≥≤
∞Ω→⇔
18 gru 23:05
madga :

δΩπβαγδℂ
19 sie 14:43