równania
Marcin: POMOCY





Rozwiaz równanie
√x−5=>11−x
Jak to rozwiązać

To jest moze równanie zprawdzalne do równań kwadratowych

?
21 gru 18:47
Godzio:
x−5≥0
x≥5
√x−5≥11−x /2
x−5≥126 − 22x + x2
0 ≥ x2 − 23x + 126
Δ= 25
√Δ=5
x1 = ...
x2 = ...
dokończ
21 gru 19:00
Bogdan:
Chochlik dziś psoci.
x − 5 ≥ 121 − 22x + x2, dalej ok.
21 gru 19:34
R.W.16l: a czy
√x−5 do potęgi nie powinien dawać wartości bezwglęgnej, czyli x−5 jest ≥ LUB x−5 ≤

może się nie znam na tym dziale, aleee wartość bezwględną miałem
21 gru 19:46
BiebrzaFun : czyli x
1=9,x
2=14
x∊<9;14>,czy tak?
tylko,że ,nierówność jest spełniona dla x∊<9;
∞)
21 gru 20:17
Marcin: Dokładnie dla x=>9
21 gru 20:24
BiebrzaFun : Marcinie ,znaczki ≤ ≥ masz tuż nad okienkiem do pisania,bo to => wygląda jak strzałka
21 gru 20:29
BiebrzaFun : w/g mnie,przy podnoszeniu obu stron do kwadratu, trzeba dorzucić zał. 11−x≤0 ⇒x≥11
lub x∊<9;14> więc
x∊<9;∞)
21 gru 20:49
BiebrzaFun : lub rozwiązać graficznie
21 gru 20:50
Godzio:
R.W.16l jeśli określiliśmy już dziedzine to nie trzeba pisać bezwzględności bo wiemy że
√x−5 dla x≥5 jest zawsze dodatnie
21 gru 20:52