funckja logarytmiczna
kuba: funkcja f jest określona wzorem f(x) = log2 x
a) oblicz miejsce zerowe funkcji g(x)=−f(x−3)+2 i sporządź jej wykres
b) podaj liczbę rozwiązań równania |g(x)|=m w zalezności od parametru m
22 gru 19:47
Li :
a) g(x) = −log
2(x −3) +2 , załozenie x−3 >0 => x >3
miejsce zerowe:
g(x)=0 => −log
2(x−3)+2=0 => log
2(x−3)= 2 => x−3= 2
2=4
x = 7 −−− mieisce zerowe g(x)
b) dla m€ (−∞,0) −−− brak rozwiązań
dla m=0 −−− jedno rozwiązanie x = 7
dla m€ (0, ∞) −−− dwa rózne rozwiązania
Wykres dasz radę sam narysować
lub podam za chwilę ( bo w piekarniku ciasto
22 gru 20:52
123: Zapachniało świętami
22 gru 21:22
Li :
A no zapachniało ......
piernikiem .. będą święta
22 gru 21:44
123: Oby tylko zakalec nie wyszedł
22 gru 21:51