HELP
Kasia: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość sciany bocznej ma długość 18 cm i jest nachylona
do płaszcyzny podstway pod kątem 60stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
20 gru 22:51
Kasia: pomoze ktoś
20 gru 23:05
Jolanta: Narysuj trójkąt prostokątny zawierający wysokość ostrosłupa (H), wysokość ściany bocznej (hb).
Trzeci bok to będzie 1/3 wysokości podstawy ostrosłupa(hp).
Skorzystaj ze wzorów:
sin60o=√3/2,
sin60o=H/hb.
Następnie wylicz wysokość podstawy cos60o=(1/3)hp/hb,
a z wysokości wylicz bok podstawy:
hp=((a√3)/2).
Na koniec już można liczyć objętość.
20 gru 23:12