pomocy!
Matylda: Pomóżcieee....


krótkie zadankoo.
Pięć lat temu Ania miała dwa razy mniej lat niż będzie miała za 5 lat. Ułóż równanie
pozwalające obliczyć obecny wiem Ani. Rozwiąć to równanie.
20 gru 20:11
Li :
x−− wiek Ani, x >0
x −5 −−− wiek Ani przed pięciu laty
x+5 −−− wiek Ani za pięć lat
2(x−5)= x+5
dokończ
odp: Ania ma obecnie 15 lat
20 gru 20:17
bonnie xD: x − wiek anny
x+5 = wiek anny za 5 lat
x−5 = wiek anny 5 lat temu
(x−5)*2 = wiek anny za 5 lat
x+5=(x−5)*2
x+5=2x−10
x−2x = −10 −5
−x = −15
x= 15
anna ma 15 ;at
20 gru 20:17