matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
%
Martucha:
cena towaru po dwukrotnej obniżce o ten sam procent zmalała z 50 zł do 40,50zł. o ile procent dokonano obniżki ceny za każdym razem?
23 gru 23:19
Eta:
50( 1 −p)
2
= 40,50
40.5
(1−p)
2
=
= 0,81
50
to: 1−p= 0,9 v 1−p=−0,9 −−− odrzucamy to p= 1−0,9= 0,1 = 10% cenę obniżano dwukrotnie o 10% sprawdzenie : 50*0,9*0,9= 50*0,81= 40,50 zł ... czyli ok
23 gru 23:33