matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.3.2012
Zadania
Odp.
0
gruby benek:
Wyznacz X
0
gruby benek:
Wyznacz X
0
gruby benek:
Wyznacz X
1
magda:
Czy dla wszytskich liczb 20−29 to ze liczba n jest podzielna przez 2 jest warunkiem koniecznym do tego ze n jest podzielne przez 11
1
themon:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny. przekatna podstawy d=12. kąt nachylenia wysokości ściany bocznej do podstawy 60 stopni.
7
nieuk:
Przyszło mi do głowy takie pytanie: kiedy ciąg nie jest arytmetyczny?
0
rafal286:
wykonaj dzielenie (−4x
7
−12x
5
+20x
4
+8x
3
)/dzielone przesz (2x
2
=
2
zadanie:
oblicz długości łuków okręgu o promieniu długości R, na które dzieli ten okrąg cięciwa odległa od środka okręgu o 1/2R mozna prosic o rysunek
0
rafal286:
oblicz sumę i różnice wielomianów W(x)=2x
4
+3
2
−4x+5 i V(x)=5x
4
−2x
3
−x
2
+2x+1
8
baca:
usuń niewymierność
1
rafal286:
rozwiąż nierówność 5x
2
−8x+3<0
0
rafal286:
sporządź wykres i opisz własność funkcji y=2x
2
+3x−2
1
rafal286:
funkcja y=x
2
+6x+9 zapisz w postaci kanonicznej i podaj współrzędne wierzchołka paraboli która jest wykresem tej funkcji
2
Vanilla:
Ile jest numerów telefonów komórkowych spełniających następujące warunki: pierwszą i drugą cyfrą jest 8, piątą cyfrą jest 2,3 lub 4 i w numerze cyfra 9 występuje tylko jeden raz?
6
DZIADZIA:
Trapez,w którym jedna z podstaw jest o 4cm dłuższa od drugiej,podzielono przekątną na dwa trójkąty,z których pole jednego jest trzykrotnie większe od pola drugiego.Obllicz długości
1
Dejf:
Proszę o pomoc. Winda jedzie przez 15 pięter, wiezie 7 osób. a) na ile sposobów mogą wyjść ludzie z windy?
2
uczen:
ile to jest lnx=0 ?
4
malwinka:
Pole przekroju osiowego stożka jest równe 12 cm kwadratowych a obiętość stożka jest równa 12 pi cm sześciennych. Oblicz promień podstawy i wysokość stożka.
0
Ola:
Tw. Sinusów i cosinusów Ola: Przekrój poprzeczny tortu jest trójkątem równoramiennym. Uzasadnij, że jeśli pokroimy tort
1
Snatek:
log
4
128
3
maciek:
Klasa liczy 36 uczniów .Ile różnych delegacji 2 osobowych mozna utworzyć w tej klasie
3
Kasiunia:
Ej czy ktoś umie zadania z Drzewkami
1
krzysiek:
funkcja liniowa f przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale (2, +nieskończoność) wzór tej funkcji to:
6
zadanie:
:::rysunek::: Oblicz stosunek pola trapezu ABCD ( AB|| CD) do pola trojkąta AOB gdzie O jest punktem wspolnym
3
Zdesperowany:
Kombinatoryka Winda jedzie przez 15 pięter wiąząc 7 osób. Na ile sposobów mogą wyjśc ludzie z windy?
0
Pepsi2092:
(log5)
2
+(log2)
2
+log4*log5=log5
2
+log
2
2+log2
2
*log5=log5
2
+log
2
2+2log2*log5 teraz zwijasz to ze wzoru skróconego mnożenia (a+b)
2
,czyli
0
frezo:
ma ktos może z was pojęcie co zrobić aby moment siły działający w silniku elektrycznym był stały? Słyszałem że coś gdzieś trzeba zagęścić uzwojenie ale co dokładnie to nie wiem, ma
1
Riva:
Pewien człowiek zapytany, ile ma lat, odpowiedział:"Jezeli całkowita liczbe moich lat pomnozymy przez liczbe o 50 mniejszą i od otrzymanego iloczynu dodamy 626 to otrzymamy liczbe ujemną".
0
Sasquie:
zad.1 W czworokącie KLMN kąt LMN jest o 10 stopni większy od kąta KLM i o 20 stopni większy od kąta
3
Dami:
Czy wyliczyłem to zadanie poprawnie: Oblicz pochodną:
5
Kasiunia:
z cyfr należących do zbioru {1,2,3,4,} układamy liczbe czterocyfrową o różnych cyfrach.Oblicz prawdopodobieństwo ,że ta liczba jest parzysta , A mi wyszło 96 i nie wiem czy dobrze
1
Bartek:
Wzór na objętość stożka ściętego ma postać V=1/3 πh (R
2
+Rr+r
2
) Gdzie R oznacza promień dolnej podstawy stożka , r− promień górnej podstawy stożka i h − wysokość stożka ściętego.
7
Kasiunia:
mam problem i nie wiem jak mam zrobić takie zadanie: Rzucamy sześcienną kostką do gry i monetą.Oblicz prawdopodobieństwo ,że wyrzucimy co najwyżej 2
2
end:
przedstaw podane wyrażenie w postaci potegi o podstawie a (a
2
* a
1
2
)
2
: (a : a
−
1
3
)
−1
=
6
Wojtek:
1kW ile to KM
? jak obliczyć
2
Asia:
4. Odcinek AC jest przekątną kwadratu ABCD.Oblicz pole i obwód tego kwadratu jeśli wiadomo że A=(−5,−1) C=(1,5)
4
bartek:
udowodnić twierdzenia stosując zasadę indukcji matematycznej
0
magda:
oblicz granice: a) lim x−>0 (ctgx−x
−
1)
5
Dominika:
Oblicz pole trapezu równoramiennego jeżeli wiesz, że jego przekątna o długości 24 tworzy z podstawą kąt ostry α=25stopni.
0
Gocha:
1Współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji y=2(x−3)²−1 wynoszą ? 2 Funkcja kwadratowa ma postać iloczynową f(x)= −2(x+2)(x−4).Miejsca zerowe tej funkcji wynoszą
5
malwinka:
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 , a pole jego powierzchni bocznej jest równe 8π . Oblicz objętość tego stożka.
?
3
ula:
poniższe wielomiany rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia: A) w(x)= 12x
4
+ 12x
3
+ 3 x
2
0
Elizka:
1.Oblicz największa i najmniejszą wartosc funkcji kwadratowej f(x)=x²−4x+3 w przedziale <−3,0>. 2.Podczas turnieju szachowego rozegrano 10 parti przy czym kazdy z kazdym rozgrywal jedna
2
Anita :):
Ważne
Jasiu strzelał do tarczy o polach punktowanych liczbami naturalnymi. Oddal ponad 11 strzałów uzyskując w sumie 101 pkt. Ile oddał strzałów i jakie uzyskał wyniki jesli za kazdym
0
Ola:
Tw. Sinusów i cosinusów Ola: Przekrój poprzeczny tortu jest trójkątem równoramiennym. Uzasadnij, że jeśli pokroimy tort
0
Kasiek:
Zapytano 400 losowo wybranych przedstawicieli rodzin kto podejm. decyzje finansowe w domu. W 172 przypadkach otrzymano odp., że podejmuje je małżonek. Jak liczną próbę osób nalezy zbadać,
0
Kasiek:
Czas rozwiązywania jednego zadania na przedm. ze statystyki matem. jest zmienną losową o rozkładzie normalnym, wykładowca przewiduje na tę czynność 10 min., wśród studentów panuje
1
Agga:
Znajdę tu coś o Twierdzeniu sinusów i cosinusów
3
Gregor:
Zad.1 Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta α w trójkacie protstokatnym na rysunku
0
Kasiek:
Wysokość stypendiów ma rozkład normalny. Ilu studentów należy wylosować niezależnie do próby, aby przy współczynniku ufności 0,98, zbudować przedział ufności o rozpiętości co najwyżej 100
0
Klaudia:
1.Oblicz największa i najmniejszą wartosc funkcji kwadratowej f(x)=x²−4x+3 w przedziale <−3,0>. 2.Podczas turnieju szachowego rozegrano 10 parti przy czym kazdy z kazdym rozgrywal jedna
1
Asia:
Punkt P=(2,y) należy do prostej o równaniu y=2x+3
4
aniaa :):
podstawa ostrosłupa jest prostokąt o bokach 1 i √2. Najkrótsza krawędz boczna jest prostopadła do podstawy , a najdłuzsza krawedz boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30
3
Asia:
2.Proste l i k są równe, zaś proste l i m są prostopadłe. Wyznacz liczby a,b, jeśli proste mają równania l:4x−y+1=0, k: (a+1)x+2y−5=0, m:b
2
x+y=0
1
Franek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o dł. 8cm tworzy z wysokością ostrosłupa kąt 60 stopni. Oblicz V i Pc
5
Asia:
1.Sprawdź (bez rysowania), czy punkty o współrzędnych A=(1,−2), B=(−3,10),C=(−8,25) są współliniowe.Polecenie wykonaj :
2
Kasiula:
Czy 10 jest liczbą naturalną ... ?
5
Ja:
Czesc
Czy mógłby mi ktoś sprawdzic te zadania czy dobrze sa wyliczone przez mnie?
0
Ola:
Przekrój poprzeczny tortu jest trójkątem równoramiennym. Uzasadnij, że jeśli pokroimy tort wzdłuż środkowych boków trójkąta to każdy otrzyma jedną z sześciu równych części.
1
Pazik:
Punkty A=(0,−3), B=(6,0), C=(6,6) oraz D=(0,3) są kolejnymi wierzchołkami pewnego
4
nroc...:
oblicz. pilnie... ! Martynaaa.: Oblicz.
4
Maciej:
Zadanie 1 Ile litrów wody wlali do garnka : Kasia trzy szklanki o pojemności 1/4 litra, mama
3
Aron:
Dany jest wielomian W(x)=x3+ax2−bx−6. Liczby 1 i 2 są pierwiastkami tego wielomianu a) Wyznacz współczynniki a i b.
3
bartosz:
Oblicz pochodną
3
zielony:
oblicz iloczyn i iloraz pierwiastków z
2
+2z+2=0
2
podstawą graniastosłupa prostego o wysokosci 12 cm jest romb. przekatne graniastosłupa maja długosci 13 i 16. oblicz objetosc graniastosłupa.
2
Aron:
a) Jaką miarę ma kąt AOB, jeśli punkty A, B, leżące na okręgu o środku O i promieniu r, wyznaczają łuk długości pi/4 r?
8
caliberrros:
rzucamy pięcioma symetrycznymi monetami. oblicz prawdopodobieństwo ze wyrzucimy co najwyzej jednego orła.
4
jarke:
punkt A(2,1) należy do okręgu stycznego do oxi OX w punkcie B(−1,0). Wyznacz równanie tego okręgu. Dla jakiej wartości parametru a prosta x−ay+4=0 nie ma punktów wspólnych z tym
2
asiq:
Pomóżcie, prosze, nie mam pojęcia jak to zrobić. Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i środki sąsiednich krawędzi podstawy górnej. Wykaż, że trapez, który
4
Fast3r:
mam nierównosc : (x−
√
2
)(x+
√
2
)=7x
2
−(2x−1) nie ogarniam tego O.o od czego mam sie zabrac?
0
pawelek21061995:
tgα+cosα/1+sinα=1/ cosα
1
malwinka:
średnica podstawy walca jest rowna 6cm. przekatne przekroju osiowego walca przecinaja sie pod kątem 60 stopni. oblicz objetosc walca (rozwaz dwa przypadki)
1
Justyna:
Może ktoś umie zrobić?
13
qwerty:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+ax+6 a) wyznacz wartość parametru a tak, aby wielomian W9X) miał pierwiastek równy 1.
1
GEORGE0195:
dla jakich wartosci parametru k rozwiazaniem ukladu rownan jest para : dodatnich i ujemnych
2
izuu:
Dane są zbiory A={x∊R : x
2
+5x +4≥0} , B={x∊R :−x
2
+4x +12>0} , C= {x∊R : x
2
−7x +12}. Wyznacz zbiór:
3
Dexterek:
W ciągu An=pierwiastek z trzech n−10 i trzeba udowodnić że to ciąg arytmetyczny
3
leydi:
liczyłam sobie zadanko z ciągu geometrycznego, wyliczyłam q i zostało mi do wyliczenia Sn
2
AGATA:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x). Określ przedziały monotoniczności funkcji
1
Maciek:
1. Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b zachodzi nierówność : a
2
+ b
2
+ab ≥3(a+b−1)
3
podstawa ostrosłupa jest prostokąt o bokach 1 i
√
2
. Najkrótsza krawędz boczna jest prostopadła do podstawy , a najdłuzsza krawedz boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30
23
Tadzio:
Mam w zadaniu naszkicować wykres funkcji
10
vladimirovna:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego o wierzcholku C przecina przeciwlegly bok w
1
Lqa:
Wyznacz dziedzinę funkcji: F(x)=
√
x
2
−5x
4
Nataliusz:
Napisz równanie prostej:
1
end:
przedstaw podane wyrażenia w postaci potęgi o podstawie a (przyjmujemy, że a > 0) a) (a
4
: a
−
1
3
)
−3
* a
5
3
AGATA:
Rozwiąż nierówność
√
3
x + 4<2x+
√
12
i zapisz zbiór rozwiązań za pomocą przedziału.
2
AGATA:
Oblicz: 8*3
4
*3
1
1
−9*3
1
2
/46*3
1
4
15
Janek:
x
2
+1
Jak znaleźć asymptoty tej funkcji;
?
x
2
jak zaznaczyc kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy w ostrosłupie prawidłowym szesciokątnym?
4
Karolina:
Sprawdź czy:
3
√
2+
√
5
+
3
√
2−
√
5
= 1
7
shave:
zaczynam działać z prawdopodobieństwem
1
olka:
log2 4+2log3 1=?
1
zadanie:
pole prostokata jest rowne 100 cm oblicz pole prostokata podobnego do niego w skali 3/5 P/100=9/25
2
Loluś:
Punkt A(−1;1) i C(5:−1) przecinają wierzchołek kwadratu znajdz B i D
19
ola :
Suma n początkowych wyrazów ciągu (a
n
) wyraża się wzorem S
n
= −3n
2
=2n a) Wykorzystując zależność Sn= S
n−1
+ a
n
wyznacz wzór ogólny ciągu (a
n
)
16
ysiulec:
Zbadaj monotoniczność ciągu (a
n
).
5+10+15+....+5n
an=
n+3
1
steve-o:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 60 stopni, a krawędź podstawy ma długość 4cm. Oblicz objętość i pole powierzchni
3
julka:
Liczby 2 i 18 to odpowiednio pierwszy i piaty wyraz ciągu geometrycznego. Wykaż, że są dwa takie ciągi .
1
mixek:
(
1
sinα
−
1
cosα
)*(1+ctgα+
1
ctgα
)=
cosα
sin
2
α−
sinα
cos
2
α
1
mixek:
sprawdz następujące tożsamości:
0
aneta:
Miara jednego z kątów trójkąta jest równa 30 st. Pole tego trójkąta wynosi
√
3
, a promień okręgu opisanego jest równy 2. Oblicz promień okregu wpisanego w ten trójkąt.
0
Boobr:
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat. Przekątna prostopadłościanu ma długość 3cm i tworzy z przekątną podstawy kąt 45 stopni. Oblicz objętość prostopadłościanu oraz pole powierzchni
10
Stokrotka:
Wyznacz te wartości parametrów m i n , dla których okrąg o równaniu x
2
+y
2
+mx+ny−8=0 jest styczny do prostych : 4x−3y−18=0 i 4x−3y+12=0
0
Lidka:
ctg
2
a − 1
(tga+ctga)*cos60stopni −
= tga
2ctga
2
Asia:
:::rysunek::: Który ze względu na wytrzymałość liny jest lepszy.
0
ewelka:
Pan Jan postanowił wybrukować kostką prostokątny podjazd do garażu, który ma wymiary 10m x 5m.Podjazd ma być dwukolorowy, wnętrze beżowe a dookoła brązowa obwódka jednakowej szerokości.
0
ewelkaXDD:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i kącie przy podstawie 45 stopni. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
0
woody:
Pytanie − Schemat Hornera.
2
beto:
pomoże ktoś z fizyki?
1
ewelkaXDD:
Posługując się wzorem sin(α+β)=sinα*cosβ+cosα*sinβ, oblicz sin75
2
Ben:
Udowodnij formalnie:
2
Łukasz:
3
3
−log
3
2*log
2
√
6
log
√
6
3
Nie wiem jak to rozwiązać zero pomysłów.A i nie wiem czy widać ale całość jest to potęga tej
14
julka:
cześć , mam pewne braki w matematyce w ciągach szczególnie i nie umiem tego rozwiązać jakby mi ktoś to rozwiazał ale tak krok po kroku bo nie kapuje jak to mam zrobić..
6
Lidka:
cos
3
a−sin
3
a
= cosa −sina
1+sinacosa
4
manioka:
2x + 3
x
3
+ 6x + 7
rozwiązanie jest zapewne banalnie proste, ale ja go nie widzę .−.
5
1:
Jak rozwiązać równanie cosx = −
√
2
2
Jak szuka się miejsc zerowych jak wartość cosx jest ujemna?
2
maver:
log
4
81*log
3
64
5
emenems:
Okręgi (x+3)
2
+ y
2
=4 i (x+1)
2
+ y
2
=9 a) są styczne wewnętrznie
2
Martynaaa.:
Oblicz. a) log 10 + log 100 − log 1000
9
N1kas:
2x−1
|
| ≤ 1
x−3
4
Ania:
Witam wszystkich mam tu kilka zadań podanych przez nauczyciela które mam mieć na sprawdzianie i zupełnie nie wiem jak je rozwiązać.Proszę o pomoc!
0
v:
ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 4 tworzy z płaszczyzną podstawy ostrosłupa kąt o mierze 60 stopni. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa
1
TheAdi:
Mam śrubę o długości 46mm i grubości 9mm, drut o grubości 0,9 mm. Ile potrzeba nawinąć drutu na śrubę aby cewka miała rezystancję 4,7[omów]
15
maver:
Przedstaw w postaci logarytmu o podstawie 2
9
maver:
Dla jakich wartości funkcja f przyjmuje wartości większe od 1
2
Adam:
Nierówność x
2
+y
2
−2x+6y+10≤10 przedstawia się w płaszczyźnie:
1
maver:
⎧
0=a + b +c
⎨
0=25a +5b + c
⎩
−4=9a + 3b + c
1
Martynaaa.:
OBLICZ!
5 log
5
18 − 4 log
5
2−9 log
5
3
a)
log
5
18 − log
5
3
2
ciąg:
ciąg geometryczny.
1
Dzolka:
na parterze pewnego biura pracuje 12 osób, które wypijają średnio 2,5 filiżanki kawy na osobę. Na pierwszym piętrze pracuje 15 osób, osoby te wypijają średnio 2,8 filiżanki kawy dziennie, z
1
Dzolka:
w sadzie zebrano 130 kg jabłek, które średnio ważyły 20,8 dag. Spośród nich wybrano 150 jabłek większych, które ważyły przeciętnie 24 dag. Jaka była średnia waga pozostałych jabłek?
3
Lidka:
Sprawdź czy Lewa strona równa sie prawej : Sin
2
+Sin
2
cos
2
+cos
4
=1
2
Collombo:
(tgx−1)(tg
2
x−m
2
+3m)=0
5
Martynaaa.:
zapisz wyrażenie za pomocą jednego logarutmu
0
ashley1910:
Podstawą ostrosłupa jest równoległobok o bokach długości 6 cm, 10 cm i kącie ostrym 30 stopni. Spodkiem wysokości ostrosłupa jest punkt przecięcia przekątnych podstawy. Kąt dwuścienny,
1
Dzolka:
Średnia arytmetyczna wzrostu pięciu koszykarzy grających w pierwszym zespole wynosi 1,95m. Średnia arytmetyczna dziesięciu zawodników rezerwowych wynosi 1,92m. Oblicz średnią wzrostu
0
Natalia:
dana jest funkcja y=2/1+3e(potęga −2x)
1
Magdaleeena:
zad1. Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 1.Oblicz długość przeciw prostokątnej tego trójkąta.
0
krawedz podstawy ostrosłupa prawidłowego szesciokatnego ma długosc 15 a kat nachylenia sciany bocznej do podstawy ma miare 45 oblicz objetosc tego ostrosłupa
1
Natalia:
hej mam kilka zadań, jak ktoś by to rozwiązał to będe wdzięczne
0
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długośc 6 cm i jest nachylona do podstawy pod katem 60 oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
0
Martynaaa.:
b) log
2
x−log
2
y−log
5
25 c) 2 log
3
(x+1) − log
3
y−log
2
8
0
g0m0r:
Logika. Witam zastanawiam się nad tym zadaniem: w zbiorze N definiujemy relację xRy <−>(x=5 i y=5)V(x≠5 i y≠5). Należy sprawdzić czy jest równoważnością i mi wychodzi że tak, aczkolwiek
2
ohayou:
przedyskutuj ilość rozwiązań: |5x−4|=|m+3|
7
Magdaleeena:
zad1. Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 1.Oblicz długość
1
limb:
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak zrobić to zadanie
3
Marcin:
1. Podaj interpretację graficzną nierównoiści (½)
x
<x+6
5
nisia:
.Ze zbioru cyfr (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10) oblicz prawdopodobieństwo, że liczba jest niemniejsza od 1.
1
Paweł:
Wielomian W(x)=−2x4 + 5x3 + 9x2 − 15x − 9 jest podzielny przez dwumian (2x + 1). Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
19
TheAdi:
Jak obliczyć ile będzie miała średnica elektromagnesu gdy średnica śruby ma 0,9 mm, długość śruby 56 mm(dokładna długość na którą zostanie nawinięty drut), średnica drutu to 0,9 mm i
11
Danieloo:
Miałbym 3 całki do policzenia, z którymi nie dałem sobie rady... ∫tg
3
xdx − podstawiamy x=arctg(t)
0
justyna:
Wyznacz wartość parametru k,k e R, dla której dziedziną funkcji f(x) =2/√ k−2x jest przedział (−nieskończoność;3)
5
emila:
2n−1
jezeli ciąg an jest określony wzorem an=
to
n+1
0
Kasia:
W dwóch urnach umieszczone są kule. W pierwszej są 4białe, 5czarnych i 3niebieskie, a w drugiej 2białe,4czarne i 2 niebieskie. Rzucamy dwa rzy symetryczną monetą. Jeśli wypadnie co najmniej
4
prawdopodbienstwo:
.Ze zbirou cyfr (2,3,4,5,6,7) oblicz prawdopodobieństwo, ile będzie liczby większej od 64.
6
ika:
Uzasadnij równość
√
11−6
√
2
=3−
√
2
7
Karolina:
SILNIA!
3
Adam:
Ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=
1
n
jest ciągiem:
9
prawdopodbienstwo:
.PILNE
!
2
Marcin:
Usunąć niewymierność z mianownika:
1
zuza:
Punkty A=(1,9), B=(2,8) i C=(3.7) należą do wykresu trójwyrazowego ciągu (a
n
). Suma kwadratów wyrazów ciągu (a
n
) jest równa:
1
justyna:
wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = √ x−5 / 15−2x
6
kris:
czesc mam problem z tymi zadaniami pomoze mi ktos? zadania udostepnione sorki ze tak ale niewiedziałem jak to przepisac. licze na pomoc
8
Sura:
Skad wiadomo ze jakis pierwiastek wielomianu jest podwojny? Moglby ktos powiedziec?
22
mateusz:
Wyznacz granicę funkcji;
−n
3
+2n+1
lim →
∞
.
n
3
+2
√
n
1
Hiperbol:
Powierzchnia całkowita stożka jest równa 27π cm
2
, a kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny jego podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz objętość stożka
1
zuza:
Ciąg (a
n
) określony jest wzorem a
n
= n
2
−6n+13, a ciąg (b
n
) dany jest wzorem b
n
= n
2
−10n+20. Ile wyrazów ciągu (b
n
) jest mniejszych od każdego wyrazu ciągu (a
n
)?
6
Ksh:
jak rozwiązać to ?
7
Monika:
pomózcie mi ! Zamien na ułamki zwykłe:
9
lubiesardynki:
Oblicz opór właściwy przewodu.
9
klara:
Korzystając z definicji oblicz całkę ∫
2
0
xdx ( zakładając, że f(x) na odcinku [0,2] ma całkę)
8
kassia:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego w którym krawędź boczna wynosi 6 i jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 45 stopni... pomocy proszę
3
Nati:
W trapezie równoramiennym ABCD AB|| CD wysokość CE podzieliła dłuższą podstawę na odcinki długości |AE|=15cm |EB|=6cm
1
rudasna:
Proste o równaniach y=−2/3x + 4, y=−1/2x +4 i y=0 zawierają boki trójkąta ABC. Oblicz pole trójkąta
7
Kacper21:
1. Jeżeli do trzech kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego dodamy odpowiednio 1, 6, 23 to otrzymamy ciąg geometryczny. Podaj kolejne wyrazy tego ciągu arytmetycznego oraz iloraz nowo
0
limb:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej która ma z prosta y=1 dokładnie jeden punkt wspólny a z prosta y=−1 dwa punkty wspólne których odcięte wynoszą 1 i 3
2
zuza:
Suma ilu początkowych wyrazów ciągu (a
n
) określonego wzorem a
n
= 2n
2
−17n−42, jest najmniejsza?
3
Adam:
Wartość wielomianu W(x)=x
3
−3x
2
+4x w punkcie a jest równa 12. Wynika stąd, że:
0
lubiesardynki:
:::rysunek::: Witam,
1
Nati:
Długość trzech kolejnych boków czworokąta opisanego na okręgu mają się do siebie 1:2:3 obwód tego czworokąta wynosi 48cm. Oblicz długość tego boku...
3
Łukasz:
Proszę pomóżcie...! Mam takie zadanko:
3
NASTKA:
Oblicz iloczyn pierwiastków równania (x − 3)(x +4)=(x − 3)(2x − 10)
6
Yay:
jak przekształcić
2x−3
7x+5
na postać kanoniczną funkcji homograficznej?
2
digi:
Proszę o pomoc w tym zadaniu!
2
gabi:
Proszę o pomoc
a) y = ln
√
x
2
prostota:
−2
2
= −4 czy 4?
5
justynka;-D:
Rozwiąż układ równań:
p
* x=300
100
p
(x+2000)+x+2000=8400
100
Czy mógłby ktos to rozwiązac
6
notChina:
Sprawdzić, czy ciąg jest ciągiem geometrycznym.
0
Kasandra89:
Podstawą ostrosłupa jest równoległobok o bokach 6 i 10 cm i kącie ostrym 30 stopni. Spodkiem wysokości ostrosłupa jest punkt przecięcia przekątnych podstawy. Kąt dwuścienny, wyznaczony
0
Nati:
Wyznacz miary katów czworokąta wpisanego w okrąg wiedząc ze przedłużenia przeciwległych boków przecinają się tworząc kąty 20
0
44
0
1
Nati:
Odcinek Łączący środki ramion trapezu ma długość 8cm wiedząc ze w ten trapez można wpisać w okrąg. Oblicz obwód trapezu
1
Nati:
W rombie symetralna boku przechodzi przez jeden z wierzchołków tego rombu. Oblicz miary kątów rombu.
3
Nati:
Oblicz miary kątów równoległoboków w którym miara jednego z dwóch kolejnych kątów jest o 38
0
większa od miary drugiego kąta.
17
ashley1910:
Kule o promieniu r przecięto płaszczyzną odległa od środka kuli o 1/2 r.Przekrój ma pole 27π cm2.
21
siema:
oblicz pole powierzchni i objętość sześcianu którego przekątna ma długość 4
√
3
3
Barbra:
Jeśli w liczniku ułamka jest zero, czy jest to ułamek niewłaściwy? Proszę o uzasadnienie.
2
Kleps:
Rozwiąż nierówność |x+3|< x
2
siema:
Oblicz wysokość o objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 4cm i krawędzi bocznej 1010
14
monii:
Pole figury ograniczonej krzywymi w postaci biegunowej: r= cos2φ
4
nina:
wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = pierwiastek x−5 /15−2x
1
ilona:
wiadomo, zę pierwszy wyraz ciagu geometrycznego wynosi 2 zaś iloraz równy jest 3 . oblicz piaty i siudmy wyraz tego ciagu
3
nina:
Funkcja f jest określoma wzorem f(x) = {6−pierwiastek6−2x dla x < bądź=3 2 dla x>2
0
nina:
Wyznacz argumenty dla których funkcja f(x) = {x+4 dla x<0 x
2
−2x+1 dla x>badz równe
2
nina:
Wykaż że liczba √2 nie nalezy do zbioru wartości funkcji f(x)=1−/x−6/ gdzie x e R
1
klaudi:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= Ix−3I, gdzie xe (2;5)
0
klaudi:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=pierwiastek3x−4/pierwiastekx−6
0
klaudi:
Wyznacz wartość parametru k,k e R, dla której dziedziną funkcji f(x) =2/pierwiastek k−2x jest przedział (−nieskończoność;3)
1
klaudi:
wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=2√x−2 − √10−5x
1
hmm:
:::rysunek::: czy mając dane równania parabol k,l,m można za pomocą całek obliczyć pole zaznaczonego obszaru?
0
nala:
hej, potrzebuję pomocy do rozwiązania 6 zadań, pomoze ktoś ?
3
pascal problem:
Witam mam właśnie sprawdzian i potrzebuję pilnej pomocy
Napisz program, który do istniejącego już pliku rekordów o nazwie KOMISAUT.DTA kolejne rekordy.
2
kukur1:
z cyfr {0,1,2,4,7,8} układamy 4−ro cyfrowe liczby (cyfry mogą się powtarzać). Ile można tak utwożyć liczb nieparzystych?
2
katarzyna:
Była bym bardzo wdzięczna jeśli by mi ktoś na poniższym przykładzie wyjaśnił wyznaczanie asymptot funkcji(pionowych, poziomych i ukośnych)
0
mrkaxy:
Znaleźć pole obszaru ograniczonego przez: y = 1−x
2
1
Kossil:
Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny o podstawach 56cm i 28 cm oraz wysokości 25 cm . Wysokość graniastosłupa H=10cm . Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły .Wykonaj
0
mao:
z cyfr { 0,1,2,4,7,8} układamy liczby 4−ro cyfrowe (cyfry mogą sie powtarzać). Ile można tak utworzyć liczb nieparzystych?
2
Krl:
Kąty w ostrosłupie:
0
mrkaxy:
Mógłby mi ktoś wyjaśnic jak obliczamy pochodne(pierwszego i drugiego rzędu) funkcji dwóch zmiennych w takim przypadku:
2
Sylwia:
12!/10! =
1
GOO:
Z talii 24 kart losujemy 6 kart, obliczyć prawdopodobieństwo, że będą to 3 asy, 1 król i 2 damy.
1
kasiaaa:
3
Anka:
lim −tgx= −
∞
x−>0+
5
tomek:
pomoże ktoś? całka ∫xlnxdx
1
Ok:
W graniastoslupie szesciokatnym prawidlowym pole powierzchni podstawy jest rowne 24pierw3, a najdluzsza przekatna graniastoslupa tworzy z podstawa kat 60stopni. Oblicz pole powierzchni
0
Ok:
Pole powierzchni bocznej stozka wynosi 36pi, a suma dlugosci promienia i tworzacej wynosi 20. Oblicz objetosc stozka i sinus kata pomiedzy tworzacymi w przekroju osiowym stozka.
0
Ok:
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym wysokosci przeciwleglych scian bocznych tworza kat prosty, a przekatna podstawy ma dlugosc 6pierw2 cm. Oblicz objetosc i pole powierzchni
0
anulka:
2. w urnie jest 7 kul białych i 3 czarne losujemy z tej urny jedna kule a następnie z pozostałych kul znowu jedna oblicz prawdopodobieństwo ze w ten sposób wyjmiemy kule w rożnych
1
Renata:
wiadomo że P(A∪B) =P(B)2razy P(A∩B)=1/2 uporządkuj liczby P(A), P(A prim), P(B prim)w kolejności od najmniejszej do największej
4
woody:
Proszę o pomoc. Jak rozłożyć na czynniki wielomian: w(x)=x
4
−5x
3
+5x
2
+5x−6 ? Nie mam pojęcia jak sie za to
1
monika:
(