asymptoty
Janek: | | x2+1 | |
Jak znaleźć asymptoty tej funkcji; |
| ? |
| | x | |
1 mar 19:39
1 mar 19:44
Janek: a dałbyś radę wyznaczyć?
1 mar 19:59
Artur z miasta Neptuna:
jasne że dałby radę wyznaczyć ... ale to Twoje zadanie −−− masz teorię ... policz te (raptem) 6
granic ... to to aż takie trudne
1 mar 20:01
Janek: lim x→0− to będzie −∞
dla 0+ będzie +∞
dla −∞ będzie −∞
dla +∞ będzie +∞
jakie jeszcze dwie mam policzyć?
1 mar 20:07
Artur z miasta Neptuna:
| | f(x) | |
dla +/−∞ [ |
| ] ... granicą będzie współczynnik 'a' |
| | x | |
następnie
+/
−∞ [f(x) = ax] ... granicą będzie współczynnik 'b'
i w ten sposób wyznaczasz asymptotę UKOŚNĄ o równaniu y=ax+b
1 mar 20:10
Janek: coś mi nie wychodzi..
1 mar 20:15
Artur z miasta Neptuna:
jak kurwa nie wychodzi jak wychodzi, że a = 1 i b = 0
1 mar 20:16
Janek: dla −/+ ∞ będzie taka sama y=x?
1 mar 20:20
Artur z miasta Neptuna:
tak
1 mar 20:24
Janek: dzięki.
1 mar 20:29
Janek: a ekstrema jak wyznaczyć?
1 mar 20:40
Artur z miasta Neptuna:
pochodną liczysz i przyrównujesz do zera
szkic pochodnej
tam gdzie pochodna większa od zera to f(x) rosnąca (i analogicznie dla pochodnej mniejszej od
zera) ... tam gdzie pochodna się zeruje oraz następuje zmiana znaku pochodnej (np. z + na
−) to f(x) osiąga ekstremum lokalne
1 mar 20:42
Artur z miasta Neptuna:
pamiętaj o dziedzinie
1 mar 20:42
Grześ: Licz pochodną funkcji i znajdź jej miejsca zerowe
1 mar 20:42
Janek: i jak odróżnić te ekstrema? które min, które max
1 mar 20:55