Wykaż że są dwa takie ciągi wyznacz sumę...
julka: Liczby 2 i 18 to odpowiednio pierwszy i piaty wyraz ciągu geometrycznego. Wykaż, że są dwa
takie ciągi .
Wyznacz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu, który ma wyłącznie dodatnie wyrazy.
1 mar 19:14
julka: jakby mnie ktoś chociaż nakierował jak to zrobić byłabym wdzięczna

*
1 mar 19:22
Barney: ciąg geometryczny:
an= a1 x qn−1
podstawiamy:
a5= a1 x q4
18= 2 x q4
q=√3 − mamy iloraz
Ciąg arytmetyczny:
an= a1 + (n−1)r
18=2+4r
r=4 − mamy różnicę
1 mar 20:13
Barney: suma 10 początkowych:
sn= a1 x 1−qn/1−q
s10= 2 x 1−q10/1−q , q=√3
s10= 2 x 1−243/1−√3
s{10}= 242 + 242√3
1 mar 20:33