problem z obl objętości...
kassia: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego w którym krawędź boczna wynosi 6 i jest nachylona do
krawędzi podstawy pod kątem 45 stopni... pomocy proszę
1 mar 16:16
Aga1: prawidłowego....? trójkątnego, czworokątnego czy może jeszcze innego?
1 mar 16:20
kassia: trójkątnego przepraszam
1 mar 16:26
kassia: to może chociaż podpowiecie mi czy dobrze kombinuję?
na początek z sinusa α (45st) mogę wyliczyć wysokość ściany bocznej:
sin45=hśb/6
czyli:
hśb=sinα*6
1 mar 16:56
kassia: sry...
hśb=sin45*6
hśb=(√2/2)*6
hśb= 3√2
1 mar 17:00
kassia: i teraz z twierdzenia Pitagorasa możemy wyliczyć a czyli krawędź podstawy ostrosłupa:
1/2a2=62−(3√2)2
1/2a2=36−18
1/2a2=18 I*2 (obustronnie mnożymy przez 2)
a2=36
a=6
czy do tej pory obliczenia są dobre?
1 mar 17:29
kassia: czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc i zweryfikować moje wypociny...? pllliiiiisssss
1 mar 18:17
Aga1: h
śc. dobrze obliczyłaś
| | 1 | | 1 | |
a jest źle , bo ( |
| a)2= |
| a2 |
| | 2 | | 4 | |
wyjdzie a=6
√2
1 mar 19:02
kassia: dziękuję bardzo za pomoc
1 mar 23:07