matematykaszkolna.pl
całka oznaczona monii: Pole figury ograniczonej krzywymi w postaci biegunowej: r= cos2φ β Wiem, że trzeba to podstawić do wzoru : ∫ r2(φ) dφ α i własnie nie wiem z czego sie wylicza to α i β?
1 mar 14:40
monii: ....
1 mar 18:41
Basia: coś tu chyba nie gra; sprawdź treść
1 mar 18:42
Krzysiek: musisz narysować sobie tą figurę oczywiście r musi być dodatnie, więc zacznij od tego kiedy cos2φ ≥0 ?
1 mar 18:42
Krzysiek: dlaczego Basia coś tu nie gra?
1 mar 18:43
monii: rzeczywiście, przed tym wzorem powinno być jeszcze 1/2
1 mar 18:52
Basia: no bo równanie krzywej w postaci biegunowej uzyskujesz podstawiając do wzoru f(x,y) x = r*cosα y = r*sinα i dostaniesz jakąś funkcję f(r,α) a nie r=czemuś; chyba, że to takie dziwaczne oznaczenie
1 mar 18:53
1 mar 18:56
monii: No tak jest zapisane (r=cos2φ) w książce Pana M.Lassaka " Matematyka dla studiów technicznych" a jeśli chodzi o to cos2φ≥0 to bedzie od (0;π/4) i (3/4π;π) ?
1 mar 18:59
Basia: tak, ale najpierw jest f(x,y) przekształcone do tej postaci a granice ewentualnego całkowania bez f(x,y) nie do ustalenia
1 mar 19:00
monii: no i też mam problem z ustaleniem tych granic mając do dyspozycji tylko to jedno rownanie r=cos2φ
1 mar 19:03
Basia: na rozum będą takie jak policzyłeś czyli 0π/4 cos2α + 3π/4π cos2α ale nie jestem pewna niech się Krzysiek wypowie
1 mar 19:08
Krzysiek: Basia, dlatego musimy narysować to sobie i w ten sposób ustalimy granice emotka cos2φ ≥0
 π π   
czyli φ∊[−

,

] i φ∊[

,

]
 4 4 4 4 
teraz, należy wybrać kilka wartości φ i obliczyć r,
 π 
np: dla φ=

(czyli dla kąta 90 stopni, jest to kąt od osi OX do osi OY)
 4 
r=0
1 mar 19:10
monii: wynik z książki to 1/2π
1 mar 19:16
Krzysiek:
 π 
mi wychodzi

,
 4 
http://www.wolframalpha.com/input/?i=r%3Dcos%282phi%29 dla mnie wykres r=cos2φ to, to co jest po prawej i lewej, bez tej góry i dołu... więc możemy policzyć jeden kawałek i pomnożyć przez 4
 1 
4*

0π/4 r2 dφ =...
 2 
Nie wiem, czemu na wolframie wychodzi taki wykres, być może w tej książce też tak wychodzi. Ja się uczyłem tak jak napisałem...
1 mar 19:29