całka oznaczona
monii: Pole figury ograniczonej krzywymi w postaci biegunowej:
r= cos2φ
β
Wiem, że trzeba to podstawić do wzoru : ∫ r2(φ) dφ
α
i własnie nie wiem z czego sie wylicza to α i β?
1 mar 14:40
monii: ....
1 mar 18:41
Basia:
coś tu chyba nie gra; sprawdź treść
1 mar 18:42
Krzysiek: musisz narysować sobie tą figurę
oczywiście r musi być dodatnie, więc zacznij od tego kiedy cos2φ ≥0 ?
1 mar 18:42
Krzysiek: dlaczego Basia coś tu nie gra?
1 mar 18:43
monii: rzeczywiście, przed tym wzorem powinno być jeszcze 1/2
1 mar 18:52
Basia: no bo równanie krzywej w postaci biegunowej uzyskujesz podstawiając do wzoru f(x,y)
x = r*cosα
y = r*sinα
i dostaniesz jakąś funkcję
f(r,α) a nie r=czemuś; chyba, że to takie dziwaczne oznaczenie
1 mar 18:53
1 mar 18:56
monii: No tak jest zapisane (r=cos2φ) w książce Pana M.Lassaka " Matematyka dla studiów technicznych"
a jeśli chodzi o to cos2φ≥0 to bedzie od (0;π/4) i (3/4π;π) ?
1 mar 18:59
Basia:
tak, ale najpierw jest f(x,y) przekształcone do tej postaci
a granice ewentualnego całkowania bez f(x,y) nie do ustalenia
1 mar 19:00
monii: no i też mam problem z ustaleniem tych granic mając do dyspozycji tylko to jedno rownanie
r=cos2φ
1 mar 19:03
Basia:
na rozum będą takie jak policzyłeś czyli 0∫π/4 cos2α + 3π/4∫π cos2α
ale nie jestem pewna
niech się Krzysiek wypowie
1 mar 19:08
Krzysiek: Basia, dlatego musimy narysować to sobie i w ten sposób ustalimy granice

cos2φ ≥0
| | π | | π | | 3π | | 5π | |
czyli φ∊[− |
| , |
| ] i φ∊[ |
| , |
| ] |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
teraz, należy wybrać kilka wartości φ i obliczyć r,
| | π | |
np: dla φ= |
| (czyli dla kąta 90 stopni, jest to kąt od osi OX do osi OY) |
| | 4 | |
r=0
1 mar 19:10
monii: wynik z książki to 1/2π
1 mar 19:16
Krzysiek: http://www.wolframalpha.com/input/?i=r%3Dcos%282phi%29
dla mnie wykres r=cos2φ to, to co jest po prawej i lewej, bez tej góry i dołu...
więc możemy policzyć jeden kawałek i pomnożyć przez 4
Nie wiem, czemu na wolframie wychodzi taki wykres, być może w tej książce też tak wychodzi. Ja
się uczyłem tak jak napisałem...
1 mar 19:29