wielomiany
qwerty: Dany jest wielomian W(x)=x3+ax+6
a) wyznacz wartość parametru a tak, aby wielomian W9X) miał pierwiastek równy 1.
b) dla wyznaczonej wartości a, oblicz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
Wydaje mi się, że z b już sobie poradze podstawiając cały wielomian do zera ale nie umiem
wyliczyć tego parametru a.
Proszę o pomoc
1 mar 20:01
qwerty: a) wyznacz wartość parametru a tak, aby wielomian W(x) miał pierwiastek równy 1
1 mar 20:02
Artur z miasta Neptuna:
a) czyli −−−− W(1) = 0 .... 13 + a*1 + 6 = 0 −−−− stąd wynika, że a= ...
b) dzielisz W(x) przez (x−1) ... a później obliczasz Δ z tego co Ci wyjdzie
1 mar 20:03
qwerty: a dlaczego w b dzielę przez (x−1)?
1 mar 20:04
qwerty: to ma za zadanie zmniejszyć potęgę przy xsie?
chyba tak bo delte mogę obliczyć z potęgi kwadratowej ale wraz nie rozumiem...
1 mar 20:09
Artur z miasta Neptuna:
tak ... to ma za zadanie doprowadzić po postacić (x−2)*('jakiś wielomian z najwyższą potęgo
x2')
1 mar 20:11
qwerty: ...
wyszło mi:
x
3+5x+6=0 /:(x−1)
czyli to będzie:
x
2 +5+6=0

?
1 mar 20:20
Artur z miasta Neptuna:
miałeś/−aś dzielenie wielomianów

a może Horner'em dzieliliście
1 mar 20:25
qwerty: nie... poziom podstawowy...

nie mam dzielenia ani wzoru Homera czy jak mu tam...
1 mar 20:26
Artur z miasta Neptuna:
no tow takim razie masz wielomian:
x3+5x+6 ... i nie wiesz jak go podzielić ... w takim razie szukasz miejsc zerowych 'z
dzielników' elementu wolnego (6).
podstawiasz W(−1), W(1), W(−2), W(2), W(−3), W(3), W(−6) i W(6) i po cichu modlisz się, aby
pierwiastki były pojedyncze i wymierne
1 mar 20:32
Artur z miasta Neptuna:
jako że wiesz, że W(1) = 0 ... to to już sobie opuszczasz
1 mar 20:32
qwerty: a delta mi nie pomorze?
1 mar 20:53
qwerty: ze np wziać x przed nawias i z nawiasu obliczyć delte?
1 mar 20:54
qwerty: nie... cofam.... zauważyłąm mój błąd...
1 mar 20:55