TRYGONOMETRIA.!!
Dominika: Oblicz pole trapezu równoramiennego jeżeli wiesz, że jego przekątna o długości 24 tworzy z
podstawą kąt ostry α=25stopni.
Wyszło mi 174,66 ale użyłam do tego sin130* którego teoretycznie nie znam więc zapewne mam
jakiś błąd.
1 mar 21:34
Dominika: Oblicz pole trapezu równoramiennego jeżeli wiesz, że jego przekątna o długości 24 tworzy z
podstawą kąt ostry α=25stopni.
Wyszło mi 174,66 ale użyłam do tego sin130* którego teoretycznie nie znam więc zapewne mam
jakiś błąd.
1 mar 22:46
Dominika: Chyba jeszcze nie umiem się tym obsługiwać
1 mar 22:47
Mila: h=24 *sin25
0
| | AC' | |
cos250= |
| gdzie C' to rzut punktu C na podstawę AB =a |
| | 24 | |
AC' =24 *cos25
0
| | a+b | |
w trapezie równoramiennym AC' = |
| |
| | 2 | |
No i masz wszystko tylko odczytaj w tablicach i wymnóż
1 mar 22:52
Dominika: Bardzo Ci dziękuje
1 mar 22:57
DZIADZIA: czy to jest we wzorach na mature?
1 mar 22:59
Mila: Dziadzia, jakie wzory masz na myśli?
2 mar 10:51