matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną funkcji
gabi:
Proszę o pomoc
a) y = ln
√
x
b) y = cos(lntgx)
1 mar 15:51
Basia:
1
1
1
a) y' =
*
=
√
x
2
√
x
2x
1
1
b) y' = [−sin(lntgx)]*
*
=
tgx
cos
2
x
1
[−sin(lntgx)]*
=
sinx*cosx
2
[−sin(lntgx)]*
=
sin2x
−2sin(lntgx)
sin2x
1 mar 15:56
gabi:
Dziekujes Ci Basiu, jesteś SUPER!
1 mar 15:58