Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
Kossil: Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny o podstawach 56cm i 28 cm oraz wysokości 25
cm . Wysokość graniastosłupa H=10cm . Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły .Wykonaj
odpowiedni rysunek
1 mar 12:47
Rafał274:
Z własności trapezu równoramiennego ramię trapezu liczmy z tw. Pitagorosa. Mamy :
x = √282 + 252 = √1409
Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa to :
P = 2*56+282*25 + 2*√1409*10 + 28*10 + 56*10 = (2940 + 20√1409) cm2
1 mar 13:36