Sprawdź czy liczby w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
julka: cześć , mam pewne braki w matematyce w ciągach szczególnie i nie umiem tego rozwiązać jakby mi
ktoś to rozwiazał ale tak krok po kroku bo nie kapuje jak to mam zrobić..
(3−2√2)2 = √2−1 x 5√2−7
1 mar 18:35
Tragos: podaj całą treść
1 mar 18:36
julka: Sprawdź czy liczby √2−1, 3−2√2, 5√2−7 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
będę wdzięczna za jak najprostrzy sposób rozwiązania..
1 mar 18:40
Tragos: z własności ciągu geometrycznego
(3−2√2)2 = √2−1 * 5√2−7
teraz musisz pokazać, że lewa strona jest równa prawej
1 mar 18:41
julka: no napisalam to na górze ale nie umiem tego wyliczyć
1 mar 18:42
Tragos: hmm coś mi tu nie gra, ta ostatnia liczba to na pewno nie jest równa 5√2−7
1 mar 18:42
Tragos: przepisz dokładnie
1 mar 18:43
julka: a no tak przepraszam : 5√2−7
1 mar 18:45
Tragos: (3 − 2
√2)
2 = (
√2 − 1) * (5
√2 − 7)
3
2 − 2*3*2
√2 + (2
√2)
2 = 10 − 7
√2 − 5
√2 + 7
9 − 12
√2 + 8 = 17 − 12
√2
17 − 12
√2 = 17 − 12
√2
0 = 0
L = P
c.k.d
liczby
√2 − 1, 3−2
√2, 5
√2 − 7 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
1 mar 18:48
julka: próbuje wyliczyć lewą strone i wyszło mi tak :
(3+2√2)(3−2√2)=9−6√2+6√2−4*2=9+4*2= 72
ale prawej strony nie wiem jak wyliczyć
1 mar 18:50
julka: ok dobra jednak źle to zrobiłam :<
dzieki wielkie za pomoc, może coś skapuje z tego..
1 mar 18:50
julka: nie dalej tego nie rozumiem...
nie wiem dlaczego tam jest ..... − 2*3*2
√2+ (2
√2)
2
dlaczego tak jest ? skad wziełeś tą trójkę którą mnożysz
1 mar 18:55
Tragos: (a−b)2 = a2 − 2ab + b2
wzór skróconego mnożenia
1 mar 18:57
Tragos: w twoim przypadku
a = 3
b = 2√2
1 mar 18:58
julka: ok dziękuję ci ślicznie : ) jesteś wielki.
muszę poćwiczyć rozwiązywanie takich zadań .
buziaki
1 mar 19:01