Trygonometria
1: Jak rozwiązać równanie cosx = − √22
Jak szuka się miejsc zerowych jak wartość cosx jest ujemna?
1 mar 18:31
Tragos: | | √2 | | π | |
funkcja cos przyjmuje wartość |
| dla argumentu x = 450 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
tutaj mamy minus, więc robimy tak, że od 180
0 = π odejmujemy
1 mar 18:33
krystek: cosx=−cos45
| | π | | π | |
cosx=cos(π+ |
| ) lub cosx=cos(2π− |
| |
| | 4 | | 4 | |
1 mar 18:36
1: aha , wielkie dzieki

a mam jeszcze pytanie co do takiego zadania:
2sin
2x − 2sin
2xcosx = 1 − cosx
2sin
2x(1−cosx)= 1 − cosx
I czemu nie moge teraz podzielic tego przez (1−cosx)
1 mar 18:36
Basia:
bo 1−cosx ma prawo być równe 0
1 mar 18:37
Tragos: a co jeśli 1 − cosx = 0? przecież nie wolno dzielić przez 0, w ten sposób zgubisz rozwiązanie,
gdy cosx = 1
1 mar 18:39