Średnia arytmetyczna
Dzolka: Średnia arytmetyczna wzrostu pięciu koszykarzy grających w pierwszym zespole wynosi 1,95m.
Średnia arytmetyczna dziesięciu zawodników rezerwowych wynosi 1,92m. Oblicz średnią wzrostu
wszystkich piętnastu koszykarzy.
1 mar 17:33
Tragos: S = 1,95 m
| s1 + s2 + .... + s5 | |
| = 1,95 m |
| 5 | |
s
1 + s
2 + .... + s
5 = 9,75 m
R = 1,92 m
| r1 + r2 + ... + r10 | |
| = 1,92 m |
| 10 | |
r
1 + r
2 + ... + r
10 = 19, 2m
średnia wszystkich piętnastu:
| s1 + s2 + .... + s5 + r1 + r2 + ... + r10 | | 9,75m + 19,2m | | 28,95 m | |
| = |
| = |
| |
| 15 | | 15 | | 15 | |
= 1,93 m
1 mar 17:42