.
caliberrros: rzucamy pięcioma symetrycznymi monetami. oblicz prawdopodobieństwo ze wyrzucimy co najwyzej
jednego orła.
1 mar 20:21
caliberrros: mozliwości jest 6?
1 mar 20:22
Artur z miasta Neptuna:
więc albo będzie 5 reszek albo 4 reszki i 1 orzeł
| | 1 | | 1 | |
P(A) = ( |
| )5 + 5*( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
1 mar 20:23
Artur z miasta Neptuna:
tak ... 6 możliwości jest
1 mar 20:23
Mateusz:
Jakie jest zdarzenie przeciwne do opisanego w zadaniu? i jakie jest jego prawdopodobieństwo?
jak to bedziesz miał to szukane prawdopodobienstwo ze wyrzucimy co najwyzej
jednego orła. Obliczysz odejmując 1 od prawdopodobienstwa zdarzenia przeciwnego
1 mar 20:26
Mateusz:
ha pięcioma monetami a ja zrobiłem dla dwóch
1 mar 20:26
caliberrros: Artur z miasta Neptuna
| | 1 | | 21 | |
licząc twoje P(a)= |
| + |
| |
| | 32 | | 4 | |
czyli P(A)<1?
1 mar 20:29
Artur z miasta Neptuna:
tam do 5 powinno być caliberrros
1 mar 20:30
Mila:
II sposob
|Ω|=2*2*2*2*2=32
A wypadnie co najwyżej raz orzeł,
(R,R,R,R,R) lub
( O,R,R,R,R) na 5 sposobów
|A|= 1+5 =6
III sposób wg schematu Bernouliego
1 mar 20:47