Problem z założeniem
Kleps: Rozwiąż nierówność |x+3|< x
no i ja robie tak:
x+3<x lub x+3>−x
3<0 oraz 2x>−3
pierwsze sprzeczne, drugie zaś x>−3/2 więc x∊(−3/2 , +∞)
no ale na logike jakby spojrzeć, jeśli x będzie ujemne a |x+3| ma być mniejsze od x to będzie
sprzeczne. z drugiej strony gdyby x>0 to lewa nigdy nie będzie mniejsza od prawej. Wniosek, że
sprzeczne ale nie potrafię tutaj odpowiedniego założenia zrobić i uzasadnić dlaczego odrzucam
drugie rozwiązanie. Prosze o pomoc
1 mar 14:51
Saizou: 3<0 i 2x>−3 nie lub

i w tedy robisz iloczyn przedziałów
1 mar 14:55
Basia: rozważasz dwa przedziały: (−∞; −3) i <−3; +∞)
x∊(−∞; −3) ⇒ x+3 < 0 ⇒ |x+3| = −(x+3) = −x − 3
i masz nierówność
−x − 3 < x
−2x < 3
x > −32
x > −1,5
sprzeczność bo równocześnie x < −3
x∊<−3; +∞) ⇒ x+3 > 0 ⇒ |x+3| = x+3
x+3 < x
0 < −3
sprzeczność
nierówność nie ma rozwiązania
1 mar 14:59