Funkcja Homograficzna
Yay: jak przekształcić 2x−37x+5 na postać kanoniczną funkcji homograficznej?
1 mar 15:52
Aga1: podziel każdy wyraz licznika i mianownika przez 7,
1 mar 15:58
Yay: a wytłumaczysz mi czemu mam tak zrobić? są jeszcze inne sposoby?
może jakoś bardziej szczegółowo?
1 mar 16:07
Aga1: Podzielić przez 7, by pozbyć się 7 sprzed x w mianowniku, a później podziel licznik przez
mianownik.
W łatwiejszym przykładzie można robić np. tak
| 2x+1 | | 2(x−3)+7 | | 2(x−3) | | 7 | | 7 | | 7 | |
| = |
| = |
| + |
| =2+ |
| = |
| +2 |
| x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
lub
(2x+1):(x−3)=2
−2x+6
−−−−−−−−
7
Co zapisujemy
1 mar 16:19
Yay: a nie mogę tego drugiego i trzeciego sposobu zrobić z 2x−37x+5 ?
1 mar 16:39
Aga1: Możesz, jednak najpierw musisz pozbyć się 7 sprzed x.
Tak właśnie liczyłam tylko trudniej mi było tu zapisać.
1 mar 16:42
Yay: ok dzięki wielkie
1 mar 16:50