analityczna
Stokrotka: Wyznacz te wartości parametrów m i n , dla których okrąg o równaniu x2+y2+mx+ny−8=0 jest
styczny do prostych : 4x−3y−18=0 i 4x−3y+12=0
1 mar 19:05
Basia:
wskazówki:
te proste są równoległe ⇒
środek okręgu S(−
m2; −
n2) musi leżeć na prostej 4x − 3y −3 = 0
r =
12*(odległość między tymi prostymi)
1 mar 19:15
Stokrotka: a powiesz mi jak obliczyc odleglosc miedzy tymi prostymi? i dlaczego srodek musi jezec na tej
prosttej?
1 mar 19:16
Basia:

12 − (−18) = 30
30/2 = 15
−18 + 15 = −3
12 − 15 = −3
odległość między prostymi:
wybieram sobie dowolny punkt na jednej np. na 4x−3y−18 = 0 leży A(0, −6)
i liczę odległość od drugiej
1 mar 19:25
Stokrotka: okej rozumiem juz wszystko. jak bede miala jakies problemy to dam znac

dzieki. robilam
podobnie ale cos mi nie wychodzilo
1 mar 19:28
Stokrotka: jednak mam problem, obliczylam ze promien wynosi 3 i nie wiem jak dalej?
1 mar 20:07
Stokrotka: prosze tylko o wskazowke jak dalej mam to policzyc i poradze sobie sama
1 mar 20:17
Stokrotka: doszłam do takiego równania m2+n2−4=0 i brakuje mi drugiego jakiegos
1 mar 20:18
Stokrotka: pomozesz?
1 mar 20:27
krystek: I odległść środka okręgu od każdej prostej musi być równe promieniowi'.
1 mar 20:47
Stokrotka: niestety nie umiem sobie z tym poradzic bo wychodzi mi kilka rownan
1 mar 22:28
Stokrotka: pomozecie?
3 mar 08:56
Stokrotka: ponawiam pytanie
8 mar 08:01