Całka oznaczona
klara: Korzystając z definicji oblicz całkę ∫20 xdx ( zakładając, że f(x) na odcinku [0,2] ma
całkę)
1 mar 16:18
Basia:
podziel odcinek [0;2] na 2n równych części
dostajesz kolejno punkty 0,
1n;
2n; ....;
nn;
n+1n;....;
2nn
policz sumę dolną =
12n*0 +
12n*
1n +
12n*
2n+..... +
12n*
2n−1n
i jej granicę (czyli całkę dolną)
policz sumę górną =
| | 2n | |
12n*1n+12n*2n +..... + 12n*2n−1n+12n* |
| |
| | n | |
i jej granicę (czyli całkę górną)
jeżeli całka dolna = całce górnej to jest to
0∫
2 xdx
1 mar 16:33
klara: | | 1 | |
nie rozumiem dlaczego jest w sumie dolnej i górnej mnoży się " |
| " |
| | 2n | |
1 mar 16:42
klara: | | 1 | |
skąd w ogóle wzięło się " |
| " |
| | 2n | |
1 mar 16:43
Basia:
oj pomyłka; ma być 22n = 1n
długość przedziału po podziale
1 mar 16:44
klara: teraz rozumiem, dzięki
1 mar 16:45
klara: Oblicz objętość bryły obrotowej powstałej po obrocie dookoła OX trapezu krzywoliniowego
ograniczonego wykresem funkcji
y=
√lnx(1+ln2x)x , x=1, x=e i osią OX
Nie mam pojęcia jak się zabrać za to zadanie więc prosiłabym o wyjaśnienie krok po kroku
1 mar 20:15
Krzysiek: poszukaj odpowiedniego wzoru
1 mar 20:20
klara: wzór na objętość V = π a∫b (f(x))2 dx i co dalej? rozumiem że mam podstawić ale nie wiem
czemu będzie równe "a" a czemu "b"
1 mar 20:24
Krzysiek: a=1 , b=e ...
1 mar 20:29