wielomiany
woody: Proszę o pomoc.
Jak rozłożyć na czynniki wielomian: w(x)=x4−5x3+5x2+5x−6 ? Nie mam pojęcia jak sie za to
zabrać.
1 mar 01:16
Gustlik: Schematem Hornera:
1 −5 5 5 −6
1 1 −4 1 6 0
x=1 jest pierwiastkiem. Otrzymujesz:
W(x)=(x−1)(x3−4x2+x+6)
Jeszcze raz schemat Hornera:
1 −4 1 6
1 1 −3 −2 4
−1 1 −5 6 0
x=−1 jest pierwiastkiem, mamy teraz:
W(x)=(x−1)(x+1)(x2−5x+6)
Dalej liczysz z delty:
Δ=1, √Δ=1
x1=2, x2=3
Odp:
W(x)=(x−1)(x+1)(x−2)(x−3)
1 mar 02:08
Gustlik: Aha, do Hornera musisz podstawiać dzielniki wyrazu wolnego, czyli 6. Kandydatami są +−1, +−2,
+−3, +−6.
1 mar 02:08
Tragos: widać od razu, że w(1) = 0
1 mar 02:09
Gustlik: Tragos, ja zawsze zaczynam od 1 i jadę po kolei, aż do otrzymania reszty 0. Uczeń nie
zawsze zauważy, jaka liczba jest pierwiastkiem, dlatego uważam, że lepiej robić po kolei,
wtedy się nie pomylimy.
1 mar 02:17