stożek
malwinka: Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 , a pole jego powierzchni bocznej jest równe 8π . Oblicz
objętość tego stożka.

?
czy Pb jest równe Pw
1 mar 21:27
Patronus:

A co to jest Pw?
Pb = πrl = 8π
Jeśli kąt rozwarcia ma 60 i oba ramiona trójkąta opartego na średnicy są jednakowe to jest to
trójkąt równoboczny i l=2r
Zatem 8π = π2r
2
r=2
| | 2r√3 | |
Wysokość − to wysokość trójkata równobocznego czyli |
| |
| | 2 | |
H=2
√3
1 mar 21:43
malwinka: pole wycinka
1 mar 21:45
malwinka:
1 mar 21:54
Patronus: No ok, zadanie jest rozwiązane a dalej nie wiem co znaczy pole wycinka, co to jest wycinek ?
1 mar 21:57
malwinka:

pole boczne stożka jest równa polu wycinka?
1 mar 22:10