Sprawdzić, czy ciąg jest ciągiem geometrycznym.
notChina: Sprawdzić, czy ciąg jest ciągiem geometrycznym.
a
n = (−1)
n / n
2
w innych przykładach korzystałam ze wzorku: q = a
n+1 / a
n
ale ten przykład zupełnie mi nie wychodzi

.
i to (−1)
n jest podejrzane...
1 mar 15:43
ICSP: a
1 = −1
już widać że nie jest.
1 mar 15:45
1 mar 15:46
Basia:
ostatnie to oczywiście a3
1 mar 15:47
notChina: aaa

to znaczy, że w tym przypadku sprawdza się nie podstawiając do wzoru, tylko obliczając
pare pierwszych wyrazów ?
1 mar 16:41
Basia:
tak; zawsze wtedy gdy podejrzewamy, że nie jest geometryczny (arytmetyczny)
1 mar 16:54
notChina: dziękuję bardzo za pomoc
1 mar 17:27