maturalne
aniaa :): podstawa ostrosłupa jest prostokąt o bokach 1 i √2. Najkrótsza krawędz boczna jest
prostopadła do podstawy , a najdłuzsza krawedz boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30
oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
mile widziany rysunek
1 mar 19:49
krystek: A może Ty wykonasz i poprawimy!
1 mar 19:53
aniaa :):a= √2
b= 1
nie wiem o które krawedzie chodzi..
1 mar 19:57
dero2005:a = √2
b = 1
d = √a2 + b2 = √3
h
√3
= tg 30o =
→ h = 1
d
3
m = √a2 + h2 = √3
l = √d2 + h2 = 2
s = √b2 + h2 = √2
PABCD = a*b = √2