Kombinatoryka
Ja: Czesc

Czy mógłby mi ktoś sprawdzic te zadania czy dobrze sa wyliczone przez mnie?

zad.1
Z pudełka w którym jest 20 piłeczek ponumerowanych od 1 do 20 losujemy jedną. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym że wylosowana piłeczka ma numer, który jest:
a)liczba pierwsza
b)liczba podzielna przez 3
c)liczba parzysta i podzielna przez 4
d)liczba nieparzysta i podzielna przez 3
zad.2
Rzucamy dwa razy kostką szescienna do gry. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające :
a)zdarzeniu A polegajacym na tym, ze suma oczek wyrzucnych w obu rzutach jest liczba parzysta
b)zdarzeniu B polegajacym na tym, ze iloczyn liczby oczek, ktore wypadly w obu rzutach jest
liczba nieparzysta
Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniom losowym: A ∪ B, A ∩ B, A \ B, A' .
zad3.
Klasa liczy 18 osób, w tym 10 dziewczyn. Na ile sposobow mozna wybrac czteroosobowa delegacje,
w ktorej bedzie 2 chlopcow i 2 dziewczynki?
Zad.4
Garderoba Kasi sklada sie z 3 roznych bluzek w kolorze czerwonym i jednej niebieskiej oraz
dwoch roznych czerwonych spodnic i trzech roznych spodnic niebieskich. Narysuj graf
ilustrujacy mozliwosci doboru przez Kasie bluzki do spodnicy w tym samym kolorze.
zad1.
Ω={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20}
Ω=20
a) A={1,2,3,5,7,11,13,17,19}
A=9
P(A)=9/20
b) B={3,6,9,12,15,18}
B=6
P(B)=3/10
c) C={4,8,12,16,20}
C=5
P(C)=1/4
d) D={3,9,15}
D=3
P(D)=3/20
zad2.
Ω=36
a) A={(1,1) (1,3) (1,5) (2,2) (2,4) (2,6) (3,1) (3,3) (3,5) (4,2) (4,4) (4,6) (5,1) (5,3) (5,5)
(6,2) (6,4) (6,6)}
A=18
b) B={ (1,1) (1,3) (1,5) (3,1) (3,3) (3,5) (5,1) (5,3) (5,5)}
B=9
A ∪ B= {(1,1) (1,3) (1,5) (2,2) (2,4) (2,6) (3,1) (3,3) (3,5) (4,2) (4,4) (4,6) (5,1) (5,3)
(5,5) (6,2) (6,4) (6,6)}
A ∪ B= 18
A ∩ B= { (1,1) (1,3) (1,5) (3,1) (3,3) (3,5) (5,1) (5,3) (5,5)}
A ∩ B=9
A\B= {(2,2) (2,4) (2,6) (4,2) (4,4) (4,6) (6,2) (6,4) (6,6)}
A\B= 9
A'={(1,2) (1,4) (1,6) (2,1) (2,3) (2,5) (3,2) (3,4) (3,6) (4,1) (4,3) (4,5) (5,2) (5,4) (5,6)
(6,1) (6,3) (6,5)}
A'=18
Zad.3
C
kn +(
nk) = n!/ k!*(n−k)! = 10!/2!(10−2)!=45
C
kn +(
nk) =8!/2!*(8−2)!= 28
45*28=1260
Odp.: Delegacje mozna wybrac na 1260 sposobow.
Zad. 4
Tego niestety nie potrafię


Proszę o pomoc

Graf to chyba o drzewko chodzi

ale i tak nie wiem jak je narysowac

i jak obliczyc to w
ogole