Wyznaczanie asymptot funkcji.
katarzyna: Była bym bardzo wdzięczna jeśli by mi ktoś na poniższym przykładzie wyjaśnił wyznaczanie
asymptot funkcji(pionowych, poziomych i ukośnych)
f(x) = (3x2) / (2−x)
1 mar 12:52
Aga1: D=R−{2}
Asymptot pionowych szuka się w punktach nie należących do dziedziny'( Jeśli dziedziną jest R
wtedy
nie ma na pewno pionowych)
| | 3x2 | | 12 | |
limx→2− |
| =[ |
| =∞ |
| | 2−x | | 0+ | |
Limx
→2+f(x)=−
∞
Jak wychodzi
∞lub −
∞ to istnieje asymptota pionowa
odp. prosta o równaniu x=2 jest asymptotą pionową obustronną wykresu.
lim{
x→−
∞)f(x)=−
∞
Tu jak granica wychodzi −
∞ lub
∞, to nie ma asymptoty poziomej i trzeba sprawdzić, czy jest
ukośna. (jak jest pozioma , to nie liczymy ukośnej)
Prosta o równaniu y=ax+b jest asymptotą ukośna jeśli
| | 3x2 | | 1 | | 3 | |
a=limx→∞ |
| * |
| =− |
| |
| | 2−x | | x | | 2 | |
przy x→−
∞ wychodzi to samo.
| | 3x2 | | 3 | |
b=limx→∞ |
| −(− |
| x)= |
| | 2−x | | 2 | |
dokończ.
(mam nadzieję, że granice umiesz liczyć).
1 mar 14:53
Aga1: Poprawka limx→∞f(x)=−∞
a lim x→−∞{f(x)=∞
a=−3.
1 mar 14:56
kate: NO WIEC DOSZŁAM DO CZEGOS TAKIEGO:
6x2−x
jaka teraz cyfre mam podstawic pod x?
2 mar 13:15
kate: 6x / (2−x)
2 mar 13:16
Aga1: Jaka jest treść zadania?
2 mar 13:59
kate: Wyznaczyć wszystkie asymptoty funkcji.
2 mar 14:55
Artur z miasta Neptuna:
| | 6x | |
no to doszłaś do limx−> ∞ |
| ... i oblicz tą granicę |
| | 2−x | |
2 mar 15:00
kate: −6?
2 mar 21:59
kate: ?
7 mar 19:05
16 lip 15:29