Na sprawdzian
Ania: Witam wszystkich mam tu kilka zadań podanych przez nauczyciela które mam mieć na sprawdzianie i
zupełnie nie wiem jak je rozwiązać.Proszę o pomoc!
1)Ciąg(3x−2,2x,5x−1) jest arytmetyczny oblicz x.
2)Liczby x−2,3,x+6 sa w podanej kolejności pierwszym,drugim,trezcim wyrazem ciągu
arytmetycznego oblicz x
3)Między liczby 5 i 11 wstaw 3 liczby tak, aby otrzymac ciąg arytmetyczny.
4)Dany jest ciag okreslony wzorem an=−2n2+8n+10 .Które wyrazy tego ciągu są nieujemne?
Odrazu dizęki za każdą pomoc
1 mar 18:13
1 mar 18:14
Ania: zapoznałam się z tym a możesz mnie chociaż naprowadzić co mam w którym zadnaiu użyć ?
1 mar 18:17
krystek: Def ciągu arytm
a3−a2=a2−a1
stąd 5x−1−(2x)=2x−(3x−2)
1 mar 18:30
krystek: 2)jak 1)
3)?
4) an≥0 ⇔ −2n2+8n+10≥0
1 mar 18:33