obliczenia z prawa Ohma
lubiesardynki:

Witam,
mam wykonać obliczenia do doświadczenia sprawdzającego prawo Ohma.
Jego wyniki:
U[V]0,5 1 1,5 2 2,5
I[A] 1 1,8 2,4 3 3,4
tzn. że w pomiarze jeden napięcie równa się 0,5V a natężenie 1A,
pomiar dwa 1V−1,8A
pomiar trzy 1,5V−2,4A
pomiar cztery 2V−3A
pomiar pięć 2,5V−3,4A
Obliczyłem opory:
R1=0,50Ω
R2=0,55Ω
R3=0,62Ω
R4=0,67Ω
R5=0,73Ω
oraz rezystancję średnią Rśr=0,61Ω
Muszę jeszcze obliczyć opór właściwy przewodu.
Obwód wykonany jest z drutu stalowego o długości l=2,42m ±2cm i średnicy 0,83mm
Aby go obliczyć wykorzystałem wzór R=ρ*
lS przekształciłem ρ=
R*Sl, wpierw muszę jednak
obliczyć s które równa się π*r
2
Wyniki które otrzymałem:
S= 0,005407865m
2
ρ=1,363*10
−3
Nie są one dobre(tak mi się wydaje), dlatego proszę o pomoc w obliczeniu oporu przewodu.
Przydała by mi się także wskazówka jak wykonać wykres z doświadczenia(U od I).