palnimetria
vladimirovna:

W trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego o wierzcholku C przecina przeciwlegly bok w
| | √3 | |
p.D. Środek okręgu wpisanego w ten trojkąt dzieli odcinek CD w stosunku |
| } licząc od |
| | p2 | |
punktu C.
Oblicz kąty ostre tego trójkąta.
1 mar 19:48
1 mar 19:58
vladimirovna: wie ktoś jak to ruszyć?
1 mar 20:23
Mila: Wpisz w google, to zadanie jest rozwiązane.Jak nie znajdziesz to zrobię, jest sporo pisania i
trzeba zrobić rysunek z oznaczeniami.
1 mar 21:06
vladimirovna: Właśnie nie moge znaleźć. Dlatego tez tu napisałam. Bylabym wdięczna chocby za wskazówki, jakiś
schemat rozwiązania.
1 mar 21:32
Mila: o − środek okręgu , C wierzchołek kąta prostego, pozostałe wierzchołki A i B,
Narysować 3 promienie prostopadłe do boków Δ.Oznaczyć literami punkty styczności.
Czekam na rysunek.
1 mar 21:42
Mila: ?
1 mar 21:55
vladimirovna:
1 mar 21:59
Mila:

Rysunek trochę kiepski.(CD nie jest prostopadła do AB)
x wspólna miara
CO=x
√3=r
√2
OD=x
√2
kąt EOD=30
0
kąt EDO=60
0
kąt CDA=120
0
kąt A =180 −(45 +120) =15
Kąt B =75
0
mam nadzieję, że nie ma literowek.
1 mar 22:22
vladimirovna: Dziękuję Mila, jestem Ci na prawdę wdzięczna.
1 mar 22:26
Mila:
1 mar 22:28