ilość rozwiązań, wartość bezwzgl.
ohayou: przedyskutuj ilość rozwiązań:
|5x−4|=|m+3|
1 mar 17:15
Basia:
1.
5x − 4 < 0 ⇔ x<45 ⇔ x∊(−∞; 45)
|5x−4| = −(5x−4) = −5x+4
f(x) = −5x+4 jest funkcją malejącą czyli przyjmuje wartości (0; +∞)
2.
5x − 4 ≥ 0 ⇔ x≥45 ⇔ x∊<45); +∞)
|5x−4| = 5x−4
f(x) = 5x−4 jest funkcją rosnącą czyli przyjmuje wartości <0; +∞)
czyli Twoja funkcja przyjmuje wartości <0; +∞)
stąd:
dla |m+3| = 0 czyli dla m= −3 masz jedno rozwiązanie
dla |m+3| > 0 czyli dla m≠ −3 masz dwa rozwiązania
1 mar 17:27
pigor: otóż, jeśli
l(m)=? − szukana liczba rozwiązań jako funkcja parametru m,
to z warunków zadania i własności wartości bezwzględnej masz :
l(m)=1 ⇔ m+3=0 ⇔
m=−3, zaś
l(m)=2 ⇔
m∊R\{−3} ... i tyle − innej możliwości nie ma . ...
1 mar 17:29