ciągi
Ksh: jak rozwiązać to ?
1/2<bn<3/4
1 mar 16:24
ICSP: hmm
ale brakuje wzory na bn
1 mar 16:26
Ksh: Zadanie jest takie : które wyrazy ciągu bn o wyrazie ogólnym bn= n/n+3 gdzie n należy do
Naturalnych, należą do przedziału <1/2;3/4>
1 mar 16:29
klara: 1/2 +3/4 / 2 = 2/4+3/4 /2 = 5/4 *1/2 = 5/8 , bo jeśli dobrze rozumiem treść zadania to a1=1/2,
natomiast a3 = 3/4 , więc ze wzoru na środkowy wyraz ciągu arytmetycznego wychodzi że
bn=3/4
1 mar 16:29
klara: a to źle zrobiłam, przepraszam
1 mar 16:30
Ksh: klara a nie pomogłabyś w tym zadaniu?
1 mar 16:31
Agniesia: Ja bym rozwiązała dwie nierówności :
1 mar 16:57