Oblicz pole i objętość kuli.
ashley1910: Kule o promieniu r przecięto płaszczyzną odległa od środka kuli o 1/2 r.Przekrój ma pole 27π
cm2.
1 mar 15:02
ICSP: a rysuneczek zrobiłeś?
1 mar 15:03
ashley1910: tak.
1 mar 15:04
ICSP: a zrobisz tutaj?
1 mar 15:06
ashley1910: ciężko mi to idzie. może wytłumaczę jak próbowałam robić?
1 mar 15:21
ICSP: może być
1 mar 15:21
ashley1910: więc z twierdzenia pitagorasa: R2=h2+r2 z rysunku który zrobiłam wynikało, że H=1/2R a
r=3pierwatki z 3, i z tych obliczeń wyszło mi pole równe 135 Pi a powinno wyjść 144 Pi.
1 mar 15:31
ICSP: | | 1 | |
R2 = ( |
| R)2 + r2 i z tego chcesz obliczyć r ? |
| | 2 | |
1 mar 15:32
ashley1910: z Pi r2=27 Pi z tego wychodzi 3 pierwiastki z 3
skoro h=1/2 r2 to zamiast h wstawiłam 1/2 r2 i podstawiłam.
1 mar 15:39
ICSP: już rozumiem.
Wyliczyłaś wartość r.
teraz wystarczy podstawić tą wartość do wzoru który masz wyżej i wyliczyć R
Później do wzoru na pole.
1 mar 15:41
ashley1910: tak też zrobiłam i nie zgadza mi się wynik z tym podanym w zborze zadań.
1 mar 15:44
ICSP: masz takie równanie :
masz wyliczyć z tego R
2.
1 mar 15:46
ashley1910: wyszło mi 3pierw.z 15 dzielone przez 2
1 mar 15:48
ICSP: Hmm pokaż jak liczysz
1 mar 15:50
ashley1910: przepraszam, pomyłka, z tego równania wychodzi R=3
1 mar 15:51
ashley1910: ale z tego równania, z którego ja robiłam?
1 mar 15:52
ICSP: Dowód że R = 3 nie jest rozwiązaniem tego równania :
wtf?
| | 1 | |
Przerzuć |
| R2 na lewą stronę i później wyciągnij R2 przed nawias. Podziel przez to co |
| | 4 | |
będzie w nawiasie i zostaw. Nie musisz tu liczyć R wystarczy R
2
1 mar 15:54
ashley1910: Ok, wyszło, dziękuję za pomoc.
1 mar 15:57