Geometria analityczna
Nataliusz: Napisz równanie prostej:
a. tworzącej z osią x kąt o mierze 45 stopni i przecinającej oś x w punkcie współrzędnych (−3,
0),
b. tworzącej z osią x kąt o mierze 60 stopni i przecinającej oś y w punkcie współrzędnych (0,
−10).
1 mar 19:46
krystek: y=ax+b gdzie a=tg45
1 mar 19:47
shave: tgα=450 = 1 tgα=a −wspołczynnik kierónkowy a dalej podstaw pod postac ogolna y=ax+b a juz
masz
1 mar 19:47
shave: no to polski zdam na 100%

ale jestem matoł

1 mar 19:48
krystek: Dobrze ,że poprawiłeś.
1 mar 19:52