Liczenie objętości i pola powierzchni ostrosłupa.
steve-o: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
wynosi 60 stopni, a krawędź podstawy ma długość 4cm. Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej ostrosłupa.
1 mar 19:21
dero2005:

α = 60
o
a = 4 cm
liczymy wysokość h
| h | |
| = tg 60o = √3 → h = 2√3 cm
|
| |
liczymy wysokość ściany h
s
h
s =
√h2 + (a2)2 = 4 cm
liczymy pole podstawy P
p
P
p = a
2 = 16 cm
2
liczymy pole boczne P
b
P
b = 2*a*h
s = 32 cm
2
liczymy pole całkowite P
c
P
c = P
p + P
b = 48 cm
2
liczymy objętość V
1 mar 21:34
steve-o: Hejjj dzięki dero
3 mar 17:13