trapez
zadanie:

Oblicz stosunek pola trapezu ABCD ( AB|| CD) do pola trojkąta AOB gdzie O jest punktem wspolnym
przekątnych trapezu, jeżeli wiesz ze podstawy trapezu maja dlugości AB = a CD=b
jakies podpowiedzi?
1 mar 22:17
1 mar 22:27
1 mar 22:32
zadanie: a mozna zrobic tak ze h to wysokosc trapezu, x to wysokosc trojkataAOB, a y CDO i wtedy h=x+y
b/a=h−x/x a pozniej

nie mam pomyslu bo chce wyznaczyc h i x
1 mar 22:40
1 mar 22:42
Mila: Raczej nie rób tak, bo nie znasz wysokości. Wyjdź z podanej proporcji, wyraź pola bocznych Δ i
otrzymasz wzór, który podała Ci Eta − to jest wynik.
1 mar 23:23
Eta:

Myślę,że Ci wiadomo,że w każdym trapezie P
3=P
4
to zaraz pojawi się mój (
ulubiony wzorek)
P(tr)= P
1+2P
3 +P
2 ⇒
P(tr)=( √P1+√P2)2 , gdzie P3=P4= √P1*P2
| P1 | | a | | b | |
i teraz |
| = k2= ( |
| )2 ⇒ P2= ( |
| )2 *P1 |
| P2 | | b | | a | |
| b2 | | b | |
zatem P3= P4= √P1* |
| *P1= |
| *P1 |
| a2 | | a | |
i mamy: P
tr= ............. dokończ
2 mar 00:00