treściowe, bardzo ważne :)
Anita :): Ważne

Jasiu strzelał do tarczy o polach punktowanych liczbami naturalnymi. Oddal ponad 11
strzałów uzyskując w sumie 101 pkt. Ile oddał strzałów i jakie uzyskał wyniki jesli za kazdym
razem zdobył między 8 a 10 pkt ?
Patronus: Ok oddał ponad 11 strzałów ale mniej niż 13 bo 13*8 = 104
Czyli oddał dokładnie 12 strzałów

ósemek musi byc co najmniej 7
bo jeśli będzie ich mniej to np 6 to 6*8=48
I zostaje 6 strzałów za co najmniej 9 pkt, czyli co najmiej 54 a 48+54>101
a*8 + b*9 + c+10 = 101
a+b+c=12
i sprawdzam po kolei
* dla a=7
56+b*9+10c=101
c=5−b
56+b*9+10(5−b)=101
b=5
c=0 − jedne z możliwych wyników
Sprawdź czy inne też wychodzą z liczbami naturalnymi
Ale to tak trochę chałupniczo rozwiązane, jakby liczba strzałów skoczyła do setki to już bym
sobie nie poradził