Prawo Ohma
lubiesardynki: Oblicz opór właściwy przewodu.
Witam,
mam wykonać obliczenia do doświadczenia sprawdzającego prawo Ohma.
Jego wyniki:
U[V]0,5 1 1,5 2 2,5
I[A] 1 1,8 2,4 3 3,4
tzn. że w pomiarze jeden napięcie równa się 0,5V a natężenie 1A,
pomiar dwa 1V−1,8A
pomiar trzy 1,5V−2,4A
pomiar cztery 2V−3A
pomiar pięć 2,5V−3,4A
Obliczyłem opory:
R1=0,50Ω
R2=0,55Ω
R3=0,62Ω
R4=0,67Ω
R5=0,73Ω
oraz rezystancję średnią Rśr=0,61Ω
Muszę jeszcze obliczyć opór właściwy przewodu.
Obwód wykonany jest z drutu stalowego o długości l=2,42m ±2cm i średnicy 0,83mm
Aby go obliczyć wykorzystałem wzór R=ρ*lS przekształciłem ρ=R*Sl, wpierw muszę jednak
obliczyć s które równa się π*r2
Wyniki które otrzymałem:
S= 0,005407865m2
ρ=1,363*10−3
Nie są one dobre(tak mi się wydaje), dlatego proszę o pomoc w obliczeniu oporu przewodu.
Przydała by mi się także wskazówka jak wykonać wykres z doświadczenia(U od I).
1 mar 16:19
ejendi:
ρ=1,363*10−3 [?] jakie jednostki
1mm2=0,0012=10−6
S=π*0,4152*10−6
S=5,41061E−07=0,00000054106 m2
co dalej?
1 mar 17:37
lubiesardynki: Mi wychodzi ρ=1,363*10−3, podaje sie to w Ω*m. Z tego co mi ejendi podałeś wynika, że mam źle
policzone s czyli wynik ρ też jest zły. Mógł by mi ktoś to obliczyć i rozpisać? Chodzi mi o
opór właściwy.
1 mar 19:26
lubiesardynki: Mi wychodzi ρ=1,363*10−3, podaje sie to w Ω*m. Z tego co mi ejendi podałeś wynika, że mam źle
policzone s czyli wynik ρ też jest zły. Mógł by mi ktoś to obliczyć i rozpisać? Chodzi mi o
opór właściwy.
1 mar 19:27
lubiesardynki: Teraz wychodzi mi ρ=1,363828926−07. Dobrze?
1 mar 19:30
ejendi:
"wykorzystałem wzór R=ρ*lS przekształciłem ρ=R*Sl, " żle!
| | 0,61*0,005407865 | |
ρ= |
| =0,00136314=1,363*10−3Ωm |
| | 2,42 | |
tak z moich obliczeń
1 mar 19:44
lubiesardynki: Czyli moje wyniki były dobre. Obliczałem z poprawnie przekształconego wzoru, tylko tutaj źle
coś zapisałem. Wielkie dzięki za pomoc ejendi. Pozdrawiam!
1 mar 21:29
ejendi:
chyba był tylko błąd z miejscami po przecinku przy zamianie mm
2 na m
2
powodzenia w mechanice

ale o poezji też trza pamiętać
1 mar 22:04
lubiesardynki: Zapiszę jak powinno być poprawnie:
ρ= 0,616*0,00000054078652,42 = 1,376547455−07
1 mar 22:24
ejendi:
to przeliczenie trochę nie tak podałem:
1mm2=0,001m2=10−6m2
i do wzoru na ρ wstawiłem 0,005407865m2 zamiast 0,00000054106 m2=5,4106*10−7m2
dla róznych stali są spore rozbieżności
np: zelazo 0,1 Ωmm2/m
stal chromowa 1,2 '''''
jak to przeliczymy na Ωm to będzie
1,2Ωmm2/m=1,2*0,0012m2/m=1,2*10−6Ωm
z kolei stal weglowa 45 podją 0,195*10−4Ωcm=1,95*10−7Ωm
czyli Twój ostatni wynik powinien być dobry,
znalazłem kilka danych w Ωm:
Opór właściwy glinu 18oC
0,129E−7
Ohm m
Opór właściwy miedzi 18oC
0,17E−7
Ohm m
Opór właściwy srebra 18oC
0,16E−7
Ohm m
Opór właściwy złota 18oC
0,23E−7
Ohm m
jak widzisz miedź ma prawie 10x mniejszy opór od stali
1 mar 23:41