Punkty A=(0,-3), B=(6,0), C=(6,6) oraz D=(0,3) są kolejnymi wierzch
Pazik:
Punkty A=(0,−3), B=(6,0), C=(6,6) oraz D=(0,3) są kolejnymi wierzchołkami pewnego
równoległoboku. Wskaż równanie prostej zawierającej wysokość tego równoległoboku poprowadzoną
z wierzchołka D i prostopadłą do boku AB 2. Dla jakich wartości k ciąg określony wzorem
an+1=an+k
2−9 jest malejący?
Dziękuję za odpowiedz
ejendi:
C=(6,6) oraz D=(0,3)
równanie prostej przez CD
bedzie jakas prosta, wazne jest a
| | 1 | |
⊥ do tej prostej ma a1=− |
| =2 |
| | a | |
i prosta przez D(0,3)
y−3=2(x−0)