matematykaszkolna.pl
Pytanie o ciąg nieuk: Przyszło mi do głowy takie pytanie: kiedy ciąg nie jest arytmetyczny? wiem że, aby sprawdzić czy jest monotoniczność muszę obliczyć różnice, czyli r=an+1−an i wtedy mam 3 warianty r>0 ciąg rosnący r=0 stały r<0 malejący a co powinno wyjść aby ciąg nie był arytmetyczny?
1 mar 23:19
Beti: ciąg jest arytm. <=> an+1 − an = r(=const)
1 mar 23:21
Beti: czyli nie jest arytm. , jeśli an+1 − an ≠ const
1 mar 23:22
nieuk: czyli np. jeśli r byłoby funkcją kwadratową wówczas taki ciąg nie jest arytmetyczny, tak?
1 mar 23:24
Beti: raczej tak, ale... "funkcją kwadratową? Jakiż to skomplikowany wzór ciągu masz na myśli?
1 mar 23:27
nieuk: żaden... zastanawiałem się tylko co by było gdyby było polecenie "sprawdź czy ciąg jest arytmetyczny." co powinno wówczas wyjść i teraz już łapię: jak wyjdzie liczba rzeczywista = constans = czyli tak f. liniowa = constans = czyli tak f. kwadratowa, logarytmiczna, wymierna = nie constans = czyli nie przynajmniej ja tak zrozumiałem.. mam nadzieje że dobrze emotka
1 mar 23:33
Beti: jak wyjdzie liczba rzeczywista = const → tak w każdym innym przypadkunie Każdy inny przypadek oznacza wyrażenie z n w pierwszej potędze, czyli wyrażenie liniowe
 1 
(np 2n+1) lub wyrażenie wymierne (tzn w ułamku np

)
 (n+1)(n+2) 
1 mar 23:44
Beti: no chyba, że mówimy o poziomie rozszerzonym, to faktycznie → mogą być "weselsze" wzory na wyraz ogólny ciągu i wtedy będzie [P{tak jak mówisz]] emotka
1 mar 23:47