Pytanie o ciąg
nieuk: Przyszło mi do głowy takie pytanie:
kiedy ciąg nie jest arytmetyczny?
wiem że, aby sprawdzić czy jest monotoniczność muszę obliczyć różnice, czyli r=an+1−an
i wtedy mam 3 warianty
r>0 ciąg rosnący
r=0 stały
r<0 malejący
a co powinno wyjść aby ciąg nie był arytmetyczny?
1 mar 23:19
Beti: ciąg jest arytm. <=> an+1 − an = r(=const)
1 mar 23:21
Beti: czyli nie jest arytm. , jeśli an+1 − an ≠ const
1 mar 23:22
nieuk: czyli np. jeśli r byłoby funkcją kwadratową wówczas taki ciąg nie jest arytmetyczny, tak?
1 mar 23:24
Beti: raczej tak, ale... "funkcją kwadratową? Jakiż to skomplikowany wzór ciągu masz na myśli?
1 mar 23:27
nieuk: żaden... zastanawiałem się tylko co by było gdyby było polecenie "sprawdź czy ciąg jest
arytmetyczny." co powinno wówczas wyjść i teraz już łapię:
jak wyjdzie
liczba rzeczywista = constans = czyli tak
f. liniowa = constans = czyli tak
f. kwadratowa, logarytmiczna, wymierna = nie constans = czyli nie
przynajmniej ja tak zrozumiałem.. mam nadzieje że dobrze
1 mar 23:33
Beti: 
jak wyjdzie liczba rzeczywista = const →
tak
w
każdym innym przypadku →
nie
Każdy inny przypadek oznacza wyrażenie z n w pierwszej potędze, czyli
wyrażenie liniowe
| | 1 | |
(np 2n+1) lub wyrażenie wymierne (tzn w ułamku np |
| ) |
| | (n+1)(n+2) | |
1 mar 23:44
Beti: no chyba, że mówimy o poziomie rozszerzonym, to faktycznie → mogą być "weselsze" wzory na wyraz
ogólny ciągu i wtedy będzie [P{tak jak mówisz]]
1 mar 23:47