sto
malwinka: Pole przekroju osiowego stożka jest równe 12 cm kwadratowych a obiętość stożka jest równa 12 pi
cm sześciennych. Oblicz promień podstawy i wysokość stożka.
1 mar 22:34
malwinka:
1 mar 22:45
Beti: | | 1 | |
Ppo = |
| 2rh = 12 → czyli rh = 12
|
| | 2 | |
r
2h = 36 → czyli r*rh = 36 → czyli r*12 = 36 → czyli
r= 3
zatem 3h=12 → czyli
h=4
1 mar 22:51
malwinka: a czy może być tak 12=0,5l2 a później 12=0,5l2sinα
1 mar 23:02
Beti: równ. 12=0,5l2 byłoby prawdziwe, gdyby przekrój osiowy był trójkątem prostokątnym, a tu
tak nie jest (o ile podałaś pełną treść zad.)
Natomiast równ. 12=0,5l2sinα wykorzystuje − owszem − wzór na pole trójkąta, ale przy
danym kąie ostrym między bokami o dł. l, a w tym zad. nic o kącie nie piszesz.
1 mar 23:09