wielomiany
ula: poniższe wielomiany rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia:
A) w(x)= 12x4 + 12x3 + 3 x2
b) w(x) = 4x4−(x−1)2
oraz
rozwiązać jedno równanie:
5x3+21x2−21x−5=0
proszę o pomoc bo to zbyt skomplikowane:(
1 mar 21:27
ula: jak na razie w przykładzie A obliczyłam dwie delty, obydwie równe zero i w obydwóch z x0= −0,5
ale co dalej

1 mar 21:34
Agniesia: 12x4 + 12x3 + 3x2 = 3x2(4x2 + 4x + 1) = 3x2(2x+1)2
4x4 − (x−1)2 = (2x2)2 − (x−1)2 = (2x2 − x + 1)(2x2 + x − 1) . Z drugiego policz deltę i
pierwiastki
1 mar 21:39
Agniesia: 5x3 + 21x2 − 21x − 5 = 0
5x3 −5x2 + 26x2 − 26x2 + 5x − 5 = 0
5x2(x−1) + 26x(x−1) + 5(x−1) = 0
(x−1)(5x2 + 26x + 5) = 0
x − 1 = 0 v 5x2 + 26x + 5 = 0
dalej z delty
1 mar 21:41