Zbadaj monotoniczność ciągu (a_n). an=(5+10+15+....+5n)/(n+3)
ysiulec: Zbadaj monotoniczność ciągu (a
n).
Rozw:
http://i.imgur.com/xJkEF.jpg
Rozwiązałem to korzystając z a
n+1−a
n. I nie wiem co z tym potworkiem zrobić

Mogę liczyć na pomoc?
1 mar 19:25
Artur z miasta Neptuna:
błąd na samym początku
| | 5(n+1)(n+2) | | 5n(n+1) | |
an+1 − an = |
| − |
| = .... |
| | 2(n+4) | | 2(n+3) | |
1 mar 19:39
Artur z miasta Neptuna:
| | an+1 | | 5(n+1)(n+2) * 2(n+3) | |
ale ja bym spróbował jednak: |
| = |
| = |
| | an | | 2(n+4)*5n(n+1) | |
| | (n+2)(n+3) | | n2+ 5n + 6 | | n+6 | |
= |
| = |
| = 1 + |
| >1 ... czyli ciąg |
| | n(n+4) | | n2 + 4n | | n2+4n | |
rosnący
1 mar 19:42
Snatek: a dlaczego licznik został zapisany w takiej postaci?
1 mar 19:45
Artur z miasta Neptuna:
| | an+1 | |
bo zapisałem: |
| jako an+1 * 1/an i od razu wymnożyłem (* w |
| | an | |
ułamku symbolizują 'co jest do której części')
1 mar 19:47
Snatek: ok ale to jest ciag arytmetyczny wiec dlaczego wykonujesz dzielenie?
1 mar 20:03
Artur z miasta Neptuna:
w jaki sposób badamy monotoniczność ciągu?
sposób 1
o
od dowolnego elementu ciągu odejmujemy jego poprzednika i sprawdzamy, czy różnica jest większa,
mniejsza, a może równa zeru
sposób 2
o
dowolny element ciągu dzielimy przez poprzedni i sprawdzamy czy taki iloraz będzie większy,
mniejszy, a może równy
1
oba sposoby pokazują to samo, czasami lepiej pierwszym rozwiązać, czasami drugim (np. taki ciąg
| | 2n | |
an = |
| łatwiej będzie tym drugim sposobem obliczyć) |
| | n! | |
PS. a
n Twoim zadaniu nie jest ciągiem arytmetycznym ... licznik jest ciągiem arytmetycznym,
ale cały ułamek NIE JEST
1 mar 20:07
Snatek: w takim razie po co to sprawdzac monotonicznosc jesli ułamki ktore wychodza nam po
podstawieniu za n jakies liczby nie daja nam ciagu
no bo mamy policzyc monotonicznosc ciagu an a to co mam wychodzi z ułamka jest wyrazem ciagu
nie znałem tego drugiego sposobu w szkole ze szkoły pamietam tylko ten pierwszy
1 mar 20:14
Artur z miasta Neptuna:
hęęęęę
a po ludzku proszę ?
Bo nie bardzo rozumiem Twoją pierwszą część wypowiedzi.
Ale teraz jesteś na studiach, a nie w liceum.
1 mar 20:19
Artur z miasta Neptuna:
an jest ciągiem ... nie jest to ciąg arytmetyczny (czyli np. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,...) ale jest
to ciąg np. 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,.... −−− ten przykład to jest ciąg Fibonacciego ...
bardzo fajny i przydatny ciąg
1 mar 20:21
Snatek: tak jestem na studiach ale poprawiam mature z matematyki
1 mar 20:25
Snatek: no troche zamaciłem
1 mar 20:26
Artur z miasta Neptuna:
co nie zmienia faktu ... w tym zadaniu ... an NIE JEST ciągiem arytmetycznym (bo dla ciągu
arytmetycznego an+1 − an jest niezależne od 'n')
1 mar 20:27
Snatek: czyli nie obchodzi nas czy ciag jest arytmetyczny czy nie mamy tylko odpowiedziec na pytanie
czy jest malejacy stały czy rosnacy tak?
1 mar 20:31
Snatek: załozmy hipotetycznie ze roznica działania an + 1 − an wyszła by naprzykład 4 to jak była
by odpowiedz ze ciag jest stały
czy po prostu mowimy sobie r = 4 wiec ciag jest rosnacy
1 mar 20:35
Artur z miasta Neptuna:
nie ... bo by znaczyło że jest to ciąg rosnący o stałym wzroście(każdy następny element jest o
'4' większy od poprzedniego) ... czyli ciąg arytmetyczny
1 mar 20:36
Snatek: jaki jest poprawny wynik obliczen bo robie innym sposobe i wychodza jakies bzdury
1 mar 20:44