KOMBINATORYKA
Dejf: Proszę o pomoc. Winda jedzie przez 15 pięter, wiezie 7 osób.
a) na ile sposobów mogą wyjść ludzie z windy?
b) na ile sposobów mogą wysiąść na różnych piętrach (obstawiam max 1 osoba na piętro)?
c) na ile sposobów wszyscy mogą wysiąść na drugim i trzecim piętrze (obstawiam że wszyscy
wysiadają na tych dwóch piętrach)?
d) na ile sposobów mogą wyjść na 4 piętrze (obstawiam że wszyscy)?
1 mar 22:46
Beti: a) 15*15*15*15*15*15*15 = 157 = ...
b) 15*14*13*12*11*10*9 = ...
c) 2*2*2*2*2*2*2 = 27 = ...
d) 17 = 1
1 mar 22:58